niedziela, 6 maja 2012

Szpinaczki francuskie

 

 

Majówka się kończy, ale w moim przypadku przyszły tydzień jest jeszcze w miarę spokojny - matury ruszyły, czyli reszta szkoły ma szczęście w postaci kilku dodatkowych wolnych dni. Mam nadzieję, że pogoda dopisze, bo zaplanowałam sobie, że spędzę ten czas bardzo aktywnie - zarówno jeśli chodzi o sport, jak i poczynania kuchenne. Tymczasem przedstawiam Wam kolację, którą robiłam dla siebie i mojej Mamy. Ostatnio zakochałyśmy się w szpinaku i pakujemy go w co tylko się da. Były więc pierogi, będą naleśniki, a poniżej wersja superszybka, czyli paczuszki szpinakowe.


Składniki
  • arkusz ciasta francuskiego o masie 275 g
  • 250 g mrożonego szpinaku
  • 140 g fety
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 1/2 dużej cebuli
  • pieprz, gałka muszkatołowa
  • 2 łyżki masła
  • mleko/roztrzepane jajko do posmarowania
  • sezam do posypania
Szpinak rozmrozić, odcisnąć wodę. Masło rozpuścić na dużej patelni, zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać przeciśnięty czosnek. Dodać szpinak, podsmażyć. Fetę rozgnieść widelcem, dodać do przestudzonego szpinaku, wymieszać, doprawić do smaku. Ciasto francuskie pokroić na prostokąty dowolnej wielkości, nakładać farsz, sklejać jak pierogi i zrobić ozdobny wzorek widelcem. Poniżej paint'owa instrukcja obrazkowa :-) Piec na złoty kolor (ok. 15 min.) w temp. 190 st. C.








18 komentarzy:

  1. Cudne są! Piękne zdjęcia :)
    Uściski:*

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają przepysznie! lubię szpinakowe nadzienia, mniam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przyślij parę w paczce!

    OdpowiedzUsuń
  4. Haha, jak tylko zobaczyłam instrukcję obrazkową pomyślałam sobie: Moja krew! :D
    Ale mi narobiłaś ochoty na ciasto francuskie. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja jak ją robiłam to myślałam o Tobie, miszczu painta :D

      Usuń
  5. Czasem lubię szpinak, ale nie w każdej postaci. Myślę, że twoje szpinaczki by mi zasmakowały:))

    OdpowiedzUsuń
  6. Też miałam kiedyś taką fazę na szpinak, jak spróbowałam go po raz pierwszy :D Taka propozycja szpinakowa bardzo mi się podoba;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ojej jskie to pyszne musi być! uwielbiam połączenie szpinaku i ciasta francuskiego:)

    OdpowiedzUsuń
  8. To jest coś, co z pewnością będzie mi smakować :) Ciasto francuskie to genialny wynalazek. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. świetny pomysł na szybką przekąskę:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. poduszeczki super, instrukcja rewelacyjna!

    OdpowiedzUsuń
  11. Szpinaczek uwielbiam, więc to by mi na pewno smakowało!

    OdpowiedzUsuń
  12. bo szpinak taki już jest, że albo się go kocha, albo nie znosi:) ja kocham:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam szpinak i ciasto francuskie, danie idealne dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...