sobota, 17 grudnia 2011

Generał



Mijający tydzień = nieprzespane noce, litry kawy, brak czasu, sprawdziany, kartkówki i mnóstwo rozmów. Zdecydowanie mam szczęście do ludzi.
Poniższe ciasto, nazwane w oryginale "tortem" (choć mnie tort kojarzy się z biszkoptem) robiłam tydzień temu, na przyjazd rodziców. Spędziłam pół weekendu sama w domu i chciałam ich "ugościć" czymś wykwintniejszym ;). Ciasto bardzo mi smakowało, szczególnie wtedy gdy placki namiękły już od masy - dlatego polecam zabrać się za nie wcześniej i upiec dwa dni przed przygotowywaniem ciasta, ostudzić, zawinąć w folię i pozwolić odpocząć. Po tym czasie przełożyć masą i odstawić w chłodne miejsce na dobę. Przepis z "Poradnika domowego".



Składniki
Ciasto
  • 250 g masła
  • 3 szklanki mąki
  • duże jajko
  • cukier migdałowy
  • pół łyżeczki ekstraktu migdałowego
  • łyżka proszku do pieczenia
  • szklanka cukru

Krem
    • 500 g śmietany kremówki (36%)
    • szklanka cukru pudru
    • szklanka wiórków kokosowych
    • czubata łyżka kakao

    Dekoracja
    • 150 g czekolady, pół na pół mleczna z gorzką
    • płatki migdałowe
      Margarynę posiekać z cukrem, cukrem waniliowym i mąką wymieszaną z proszkiem. Dodać jajka i zagnieść ciasto. Podzielić na trzy równe części, każdą rozwałkować i przełożyć do formy o wymiarach 27x21 cm (ewentualnie wylepić jej dno ciastem) i upiec na zloty kolor w piekarniku nagrzanym do 190 st. C (około 20-25 min. każdy blat). Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać kakao, wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać mikserem. Przełożyć wystudzone placki masą, odstawić na dobę w chłodne miejsce,  udekorować rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i posypać płatkami.


      14 komentarzy:

      1. Bardzo ładnie wyglądałoby to ciasto na moim świątecznym stole...

        OdpowiedzUsuń
      2. Pyyysznie!:)
        Jeju jak smacznie u Ciebie!:)
        Muszę się zabrać za ciacha!

        OdpowiedzUsuń
      3. znam ciasto, dawno nie robiłam :) cudownie Twoje wygląda

        OdpowiedzUsuń
      4. świetne, bardzo ładnie się prezentuje i dobre na Święta, bo można upiec je trochę wcześniej :)

        OdpowiedzUsuń
      5. Kiedyś robiłam to ciasto bardzo często ale jakoś o nim zapomniałam a jest takie pyszne:)

        OdpowiedzUsuń
      6. Piękne! Uwielbiam twoje ciasta! :)

        OdpowiedzUsuń
      7. Takiego jeszcze nie jadłam. Świetne ciasto :)

        OdpowiedzUsuń
      8. Ładne to ciacho Maniu !:) Chętnie bym je widziała na stole wigilijnym:)

        OdpowiedzUsuń
      9. o nie znałam, a wygląda bardzo przepysznie.

        OdpowiedzUsuń
      10. wygląda bombowo :) pychotka...

        http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

        OdpowiedzUsuń
      11. Zapisuję do wypróbowania :) Wygląda bardzo smacznie :)

        OdpowiedzUsuń
      12. ciekawe to ciasto ...wyglada przepysznie:)

        OdpowiedzUsuń
      13. ech...generale jakie z Ciebie ciacho palce lizać!

        OdpowiedzUsuń

      Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

      LinkWithin

      Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...