niedziela, 8 marca 2015

Sernikobrownie


Moim uzależnieniem stała się ostatnio czekolada. Przez długi czas przyjmowałam ją nieprzetworzoną w ilościach nieograniczonych (zmęczony mózg uparcie dopominał się glukozy w czystej postaci), czasem udało mi się zrobić z jej udziałem coś bardziej ambitnego, dajmy na to ciasto. Albo naleśniki. Albo jakiś pyszny czekoladowy mus. Dzisiaj natomiast na tapecie cream cheese brownie, przerobione na mój sposób, aby było bardziej czekoladowe 



Składniki
Masa brownie
  • 125 g gorzkiej czekolady + 75 g grubo posiekanej lub groszki czekoladowe
  • 125 g masła
  • 1 duże jajko + 1 żółtko z drugiego
  • 150 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 75 g mąki
  • szczypta soli

Masa serowa
  • 200 g serka kremowego
  • łyżka cukru
  • białko
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
W garnuszku roztopić masło z czekoladą (125 g) aż się rozpuszczą i połączą. Lekko przestudzić. Jajko i żółtko ubić z cukrem i wanilią, wmieszać do nich masę czekoladową. Na końcu wymieszać z mąką i solą. Do chłodnej masy wmieszać posiekaną czekoladę lub groszki czekoladowe. Serek utrzeć z cukrem i ekstraktem, białko ubić z solą i delikatnie wmieszać do masy serowej.

Formę kwadratową o boku 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto czekoladowe, na to wyłożyć masę serową i przy pomocy patyczka do szaszłyków porobić "mazaje".  Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Ciasto przestudzić. Smakuje dobrze zarówno zimne, z lodówki, jak i podgrzane w mikrofalówce.



źródło: na podstawie klik

5 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...