Musiałam w końcu zrobić ciasto marchewkowe. Na pierwszy rzut poszło to, z przepisu J. Olivera*. Ciasto jest bardzo smaczne, lekko 'gliniaste', ale nie zakalcowate. Marchwi wcale nie czuć, za to przebija się zapach orzechów i aromatu przypraw korzennych, przez co nabiera trochę świątecznego wyglądu. Smak dopełnia pyszny, kwaskowy, limonkowy krem. Przepraszam za jakość zdjęcia, ale robiłam je o 10 w nocy i światło nie było już zbyt sprzyjające ;).
PS Ja - jak to ja - wzięłam za dużą tortownicę i ciasto wyszło niziutkie ;).
Składniki
- 280 g miękkiego masła
- 150 g ciemnego cukru muscovado
- 70 g białego cukru
- 5 dużych jajek, oddzielonych
- skórka i sok z jednej pomarańczy
- 170 g mąki, przesianej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 120 g zmielonych migdałów (u mnie - razem ze skórką)
- 120 g posiekanych orzechów włoskich
- łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki zmielonego imbiru
- szczypta zmielonej gałki muszkatołowej
- szczypta zmielonych goździków
- ok. 300 g umytej, obranej i startej na drobnych oczkach marchewki (mniej więcej 5 średniej wielkości marchwi)
- szczypta soli
- 120 g mascarpone
- 220 g pełnotłustego, kremowego serka
- 70 g cukru pudru
- sok i skórka z jednej limonki
Masło ubić z cukrem, dodawać żółtka, po jednym. Dodać sok i skórkę z pomarańczy, przesianą mąkę z proszkiem, migdały, orzechy włoskie, przyprawy. Na samym końcu dodać marchew i wymieszać. Białka ubić na sztywno z solą, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Formę o średnicy 21-22 cm wysmarować grubo masłem, przelać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 50 min. Mascarpone wymieszać z serkiem, dodać cukier i ubić. Do masy dodać sok i skórkę z limonki, ponownie ubić. Ciasto wystudzić i posmarować kremem.
tez sie zbieram do zrobienia takiego ciasta, twoje wyglada bardzo smacznie, pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńcudnie wygląda! bardzo lubię ciacha z takimi kremami :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis, limonkowy krem musi być pyszny!
OdpowiedzUsuńi ja muszę się w końcu zabrać za to ciasto, bo od jakiegoś czasu za mną chodzi,a ja nie mogę się zdecydować..;D a Tobie pięknie wyszło i krem limonkowy pycha..!
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto! Bardzo lubię marchewkowe ciasta , a z tym kremem limonkowym musi wspaniale się komponować:)
OdpowiedzUsuńSuper, do zrobienia:)
na pewno jest pyszny! uwielbiam mascarpone:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Wspaniałe! Ja też od dłuższego czasu zamierzam się na ciasto marchewkowe. Ale musiałabym być sama w domu - inaczej rodzina w życiu by mi na to nie pozwoliła. ;)) Swoją drogą - też zawsze biorę zbyt duże formy.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Aga - dziękuję :)
OdpowiedzUsuńPaula - to tak jak ja!
Kornik - jest pyszny :)
Ciastello - zabierz się:) i dziękuję ;*
Majanko - czekam aż zrobisz :) jeśli chcesz, mogę podesłać Ci oryginalny przepis.
Beatko - ja też mascarpone lubię :)
Zaytoon - Hahah, to dobrze, że nie tylko ja ;))
Pozdrawiam!
marchewkowemu w tym roku nie popuszczę...
OdpowiedzUsuńz takim kremem musi niebiańsko smakować...
Wiele razy probowalam takie marchewkowe ciasto, ale jeszcze nigdy sama sie za nie nie wzielam, a Twoje z tym orzechowym posmaczkiem musi byc naprawde ciekawe.
OdpowiedzUsuńMyniolinko - wg mnie ten krem to genialny pomysł, bo neutralizuje słodycz ciasta. Także polecam
OdpowiedzUsuńKasiu - powiem Ci, że tak, najbardziej właśnie orzechy i cynamon czuć, ale wszystko w odpowiednich proporcjach. :)
Pozdrawiam!
Uwielbiam ciasto marchewkowe! A to wygląda bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńA ta forma to jaka mniej więcej?
OdpowiedzUsuń"Formę o średnicy 21-22 cm (...)"
Usuń