poniedziałek, 16 sierpnia 2010

Lody Daim



Uwielbiam Daim'y. Pomyślałam ostatnio, że powinnam spróbować lodów z ich dodatkiem... Na szczęście na pomoc przyszła Nigella ze swoim przepisem na takie właśnie lody. Jestem bardzo zaskoczona, że zwykła śmietana tak dobrze się spisała - bo nie byłam przekonana, co do jej dodatku zamiast standardowo, mleka i kremówki. Przyznam szczerze, że lody wyszły bardzo kremowe, dość słodkie, ale nie mdłe, karmelowo-czekoladowe, bardzo smaczne i co najważniejsze - nie zamarzały na kamień, nawet po dobie leżenia w zamrażalniku. Polecam!



Składniki
  • 4 batoniki Daim (lub około 110 g cukierków)
  • 600 ml śmietany 18%
  • 6 żółtek
  • 125 g drobnego cukru
Batoniki lub cukierki połamać na kawałki, ewentualnie lekko rozdrobnić (ja je pokroiłam, czekolada i tak się rozpuściła, a chciałam, żeby kawałki karmelu były dość duże). Żółtka utrzeć z cukrem na kogel-mogel, śmietanę podgrzać, dodać do niej żółtka i znów podgrzać, aż zgęstnieje. Nie gotować, żeby się nie zważyło. Masę przelać do miski, połączyć z pokruszonymi batonikami, odstawić do wystygnięcia, schłodzić w lodówce. Przelać do pojemnika, w którym lody będą zamrażane i wstawić do zamrażalnika. Wyciągać masę lodową co jakiś czas i miksować, żeby nie porobiły się kryształki lodu.

18 komentarzy:

  1. pychota!!! wspaniała propozycja na dzisiejszy upalny dzień :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł, mam w domu kogoś, kto pokochałby te lody bardzo:)

    OdpowiedzUsuń
  3. super lody, zjadłabym, bo mimo burzy gorrrąco (;

    OdpowiedzUsuń
  4. Wafeeeel-karmeeeeel-czekkkkolaaaada :) Mniam!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Achhhhhh muszą być pyszne !!!

    OdpowiedzUsuń
  6. ale pychota!!! chetnie bym sie poczestowala:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Hmm... Daimy jadłam tylko jako posypkę do McFlurry. U mnie ciężko je dostać. Ale jestem przekonana, że takie lody smakują rewelacyjnie!

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. ojjj jakie pyszne lody:) muszą byś obłędne w smaku:)

    OdpowiedzUsuń
  9. mają piękny kolor, słodkiego mi się zachciało ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. ależ wyglądają... jak profesjonalne. ale z kupnymi równac się nie mogą. ani w smaku, ani w wyglądzie. bo te Twoje są... z pewnością o niebo lepsze!

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziękuję dziewczyny za miłe komentarze :)
    Zaytoon - ja je kupuję w Ikei, tam dostaniesz z pewnością.

    OdpowiedzUsuń
  12. Cudneeeeeee!:) Ja chce takiego loda ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. uwielbiam daim, na te lody mam cały czas ochotę :) muszę je w końcu zrobić ,świetne zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
  14. No i wpadłam po uszy przy tych lodach - cudowne!

    OdpowiedzUsuń
  15. o moj boze, jak te lody wygladają... lepiej niz z lodziarni :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Anytsujx - dziękuję, bierz! ;D
    Madziu - polecam szczerze :) dziękuję
    Anna-Maria - dzięki :):)
    Kuchareczko - dziękuję Ci bardzo za taki komplement :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  17. Ach, już czuję smak tych lodów. Od razu jak mama przyjedzie z nimi to zabieram się do roboty. Tylko ta śmietana ma być gęsta, czy płynna, jak kremówka?

    OdpowiedzUsuń
  18. Po prostu 18%, ona jest gęsta ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)