poniedziałek, 22 listopada 2010

Miękkie pierniczki na melasie


Uwielbiam pierniczki! Takie pyszne, świąteczne maleństwa, podczas robienia których w domu unosi się nieziemski zapach... Te w dodatku są bardzo mięciutkie, dzięki melasie. Przepis znalazłam tutaj, mam nadzieję, że dobrze udało mi się przeliczyć wszystkie wagi... Gdyby coś się nie zgadzało - poprawię. :)


Składniki
  • 170 ml melasy
  • 65 g brązowego cukru
  • 75 ml wody
  • 30 g masła, miękkiego
  • 360 g mąki pszennej
  • łyżeczka sody
  • 2 czubate łyżeczki przyprawy do piernika
  • polewa czekoladowa
Melasę wymieszać z wodą, cukrem i masłem. Dodać mąkę, sodę, przyprawę, zagnieść ciasto (jest dość lepkie), przykryć folią i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 3 godziny (u mnie leżakowało ponad dobę). Po tym czasie ciasto rozwałkować, wycinać pierniczki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 8-10 min. (ja piekłam trochę dłużej) Ostudzone polać polewą czekoladową, można ozdobić cukierkami, groszkami...


18 komentarzy:

  1. ja szukam od dawna przepisu na miekkie pierniczki...twoje wygladaja slicznie,takie male cacuszka!

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczne, takie zwyczajne a takie ładne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają bardzo apetycznie!!! Chętnie bym zjadła takiego pierniczka

    OdpowiedzUsuń
  4. Swietny przepis - potrzebuję upiec teraz pierniczki, które nie będą potrzebowały leżeć miesiąca żeby się nadawały do spozycia :D
    Jak tylko zdobędę melasę to niezwłocznie zrobię!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja też w tym roku chcę upiec takie mięciutkie bez leżakowania ciasta...może właśnie te...

    OdpowiedzUsuń
  6. Urocze pierniczki. No i wlasnie podsunelas mi pomysl na wykorzystanie melasy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie one ładne! aż mi zapachniało Świętami!

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo ladniutkie pierniczki:) porywam kilka tych pysznosci:)

    OdpowiedzUsuń
  9. z melasą muszą pachnieć obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Też uwielbiam zapach pieczonych pierniczków. Piekę je z córką, która później część pachnących i kolorowych pierniczków zawozi dzieciom z Domu Dziecka, które często odwiedza przez cały rok.
    Muszę zaopatrzyć się w melasę i wypróbować przepis, bo Twoje pierniczki strasznie kuszą:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. A ja zawsze chciałam zrobić miękkie pierniczki, wiesz? Zawsze robię kruche, co roku :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo pięknie wygladają i z checią bym je upiekła ale nigdzie nie mogę dostac melasy. Czy można czymś ją zastąpic?

    OdpowiedzUsuń
  13. Anonimowy - zwykle można ją pominąć lub zastąpić miodem/cukrem trzcinowym, jednak tutaj to nie będzie to samo - dzięki melasie pierniczki są mięciutkie. Poszukaj może w sklepach ze zdrową żywnością, ja swoją kupiłam tutaj: http://www.bogutynmlyn.pl/go/_info/?id=2723&page= Pozdrawiam serdecznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Dziekuję bardzo za odpowiedż.Cukier trzcinowy akurat mam , więc spróbuję takich a jak dostanę melasę [dzieki za namiary]to będzie powtórka , oczywiscie z melasą.

    OdpowiedzUsuń
  15. Przydałby mi się taki przepis na akcję pierniczkową, tylko ta melasa. :(

    OdpowiedzUsuń
  16. zrobiłam :), są pyszne i rzeczywiście mięciutkie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)