Uwielbiam pierniczki! Takie pyszne, świąteczne maleństwa, podczas robienia których w domu unosi się nieziemski zapach... Te w dodatku są bardzo mięciutkie, dzięki melasie. Przepis znalazłam tutaj, mam nadzieję, że dobrze udało mi się przeliczyć wszystkie wagi... Gdyby coś się nie zgadzało - poprawię. :)
Składniki
- 170 ml melasy
- 65 g brązowego cukru
- 75 ml wody
- 30 g masła, miękkiego
- 360 g mąki pszennej
- łyżeczka sody
- 2 czubate łyżeczki przyprawy do piernika
- polewa czekoladowa
Melasę wymieszać z wodą, cukrem i masłem. Dodać mąkę, sodę, przyprawę, zagnieść ciasto (jest dość lepkie), przykryć folią i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 3 godziny (u mnie leżakowało ponad dobę). Po tym czasie ciasto rozwałkować, wycinać pierniczki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 8-10 min. (ja piekłam trochę dłużej) Ostudzone polać polewą czekoladową, można ozdobić cukierkami, groszkami...
ja szukam od dawna przepisu na miekkie pierniczki...twoje wygladaja slicznie,takie male cacuszka!
OdpowiedzUsuńŚliczne, takie zwyczajne a takie ładne :)
OdpowiedzUsuńwyglądają bardzo apetycznie!!! Chętnie bym zjadła takiego pierniczka
OdpowiedzUsuńSwietny przepis - potrzebuję upiec teraz pierniczki, które nie będą potrzebowały leżeć miesiąca żeby się nadawały do spozycia :D
OdpowiedzUsuńJak tylko zdobędę melasę to niezwłocznie zrobię!
Ja też w tym roku chcę upiec takie mięciutkie bez leżakowania ciasta...może właśnie te...
OdpowiedzUsuńPiękne one wiesz ?:))
OdpowiedzUsuńUrocze pierniczki. No i wlasnie podsunelas mi pomysl na wykorzystanie melasy :)
OdpowiedzUsuńJakie one ładne! aż mi zapachniało Świętami!
OdpowiedzUsuńbardzo ladniutkie pierniczki:) porywam kilka tych pysznosci:)
OdpowiedzUsuńz melasą muszą pachnieć obłędnie!
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam zapach pieczonych pierniczków. Piekę je z córką, która później część pachnących i kolorowych pierniczków zawozi dzieciom z Domu Dziecka, które często odwiedza przez cały rok.
OdpowiedzUsuńMuszę zaopatrzyć się w melasę i wypróbować przepis, bo Twoje pierniczki strasznie kuszą:)
Pozdrawiam:)
A ja zawsze chciałam zrobić miękkie pierniczki, wiesz? Zawsze robię kruche, co roku :)
OdpowiedzUsuńBardzo pięknie wygladają i z checią bym je upiekła ale nigdzie nie mogę dostac melasy. Czy można czymś ją zastąpic?
OdpowiedzUsuńAnonimowy - zwykle można ją pominąć lub zastąpić miodem/cukrem trzcinowym, jednak tutaj to nie będzie to samo - dzięki melasie pierniczki są mięciutkie. Poszukaj może w sklepach ze zdrową żywnością, ja swoją kupiłam tutaj: http://www.bogutynmlyn.pl/go/_info/?id=2723&page= Pozdrawiam serdecznie. :)
OdpowiedzUsuńDziekuję bardzo za odpowiedż.Cukier trzcinowy akurat mam , więc spróbuję takich a jak dostanę melasę [dzieki za namiary]to będzie powtórka , oczywiscie z melasą.
OdpowiedzUsuńPrzydałby mi się taki przepis na akcję pierniczkową, tylko ta melasa. :(
OdpowiedzUsuńCo z nią? ;)
OdpowiedzUsuńzrobiłam :), są pyszne i rzeczywiście mięciutkie
OdpowiedzUsuń