wtorek, 5 lipca 2011

Jagodzianki


Zaczynam jagodziankami. Sezon w pełni, więc chcę go wykorzystać jak najlepiej. Już się szykuje do następnych słodkości z tymi owocami w roli głównej. Tymczasem bułeczki, oczywiście te od Tatter, wypróbowane już nie raz, pyszne, mięciutkie i aromatyczne. U mnie z podwójnej porcji :)


Ciasto
  • 500 g mąki (chlebowej)
  • 1,5 łyżeczki drożdży instant
  • szczypta soli
  • szklanka mleka
  • jajko
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego (domowego)

Nadzienie
  • 300 g jagód
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • jajo i łyżka mleka do smarowania

Kruszonka
  • 25 g masła
  • 25 g cukru
  • 50 g mąki pszennej
Mąkę połączyć z drożdżami, dodać sól. Wlać mleko, wbić jajko, wymieszać. Dodać olej i resztę składników. Zagnieść miękkie, plastyczne ciasto. Odstawić na godzinę w ciepłe miesjce.
Następnie odgazować, zwinąć w rulon i podzielić na 16 części (każda mniej więcej po 60 g). Lekko formować w kule i znów zostawić na 15 minut. Z każdej kuli zrobić placek i na jego środku umieścić kopiastą łyżkę jagodowego farszu. Zlepić placki jak pierogi, dokładnie docisnąć. Każdą bułkę umieścić złączeniem w dół na blasie stołu i delikatnie lecz zdecydowanie rolować, nadając im kształt owalnych bułeczek. Gotowe umieścić na blaszce i odstawić do wyrośnięcia na 45 minut.
Wyrośnięte jagodzianki posmarować rozmąconym jajkiem, posypać kruszonką i włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 st. C. Piec 15 minut.
Smacznego! :)


9 komentarzy:

  1. jagodzianki to lato, cudne.

    OdpowiedzUsuń
  2. No nie wierze.. Dobrze wiedzieć, że biologia, co to tak Ciebie wciągnęła w zeszłym roku, nie wciągnęła Cię już na dobre;))) Witamy z powrotem..
    A jagodzianki? Coś pięknego! Pyszny powrót!

    OdpowiedzUsuń
  3. Maniu! Witaj! Oczom nie wierzę!!! A na dodatek takie cudne jagodzianki!!!
    Super, że jesteś znowu:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Alez one śliczne i tak kuszą ;]

    OdpowiedzUsuń
  5. ale sliczne buleczki i tak pysznie nadziane jagodkami:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Baaaardzo mi miło, że o mnie pamiętaliście :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Niedawno je robiłam i tylko czekam na kolejną okazję, aby je ponownie upiec. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Co to znaczy - ciasto odgazowac-
    Bardzo prosze o wyjasnienie jak to zrobic ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciasto urośnie, trzeba je uderzyć ręką, aby uwolnić z niego gaz powstający podczas wyrastania :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)