sobota, 17 września 2011

Ciasteczka z kleiku ryżowego i bukiet z lizaków


Na początku kilka słów o bukiecie, który dostałam od Kasi (mojej pomysłowej koleżanki :*) przedwczoraj. Nie mogłam się nim nie pochwalić! Pierwszy raz w życiu dostałam takie 'kwiaty'! :D
Odnośnie ciasteczek: przepis otrzymałam od Babci mojej kuzynki, sprawdzony przez nią wielokrotnie, przeze mnie zresztą też. Te ciastka kojarzą mi się z wyjazdami na narty, zawsze robię podwójną porcję. Są bardzo dobre, miękkie, pachnące i kokosowe. I nie zdarzyło mi się jeszcze, aby nie wyszły.


Składniki (2 blachy)
  • 200 g miękkiego masła lub margaryny
  • szklanka cukru
  • 3 jajka
  • paczka kleiku ryżowego (170 g)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Miękkie masło lub margarynę utrzeć do białości z cukrem. Dodać jajka, po jednym, miksować. Kleik wymieszać z proszkiem do pieczenia i śmietaną, wsypać do masy maślanej, dobrze połączyć. Formować kuleczki wielkości dużego orzecha włoskiego, obtaczać w wiórkach kokosowych, lekko spłaszczać. Układać na blaszce do pieczenia wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez ok. 25 minut.


21 komentarzy:

  1. Uwielbiam kokosowe ciasteczka, kojarzą mi się z rodzinnymi spotkaniami :D

    OdpowiedzUsuń
  2. O, na kokosowe ciasteczka to ja się piszę. :) Wyglądają bardzo efektownie, a i na smak nikt nie może narzekać.

    Pozdrawiam,
    yummymorning.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale fajne, proste ciasteczka. Muszą być pyszne:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja babcia robi je trochę inaczej. Kokos dosypuje do masy, a w ciastku robi dziurkę i albo przed pieczeniem wkłada do niej kawałek anansa, połówkę orzecha włoskiego albo owoc żurawiny, albo po upieczeniu wciska w dziurkę dżem albo nutellę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Myszo, to są bardzo dobre pomysły, dziękuję! Na pewno wykorzystam, szczególnie ananas przypadł mi do gustu. Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Podobne do tych, które robi moja mama. Tylko u nas jeszcze dżem na środku. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mnie też nachodzi już na ciasteczka... nieuchronnie jesień:)
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam ryżowe ciasteczka, w wersji z kokosem jeszcze nie probowala ;)
    zapowiadaja się i jak się prezentują, przepysssssznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają bardzo apetycznie :) no i wygląda na to, że łatwo je przygotować, a to spory plus :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasteczka bardzo kuszace...lubie takie miekkie ciastka.A bukiecik sliczny i pomyslowy...

    OdpowiedzUsuń
  11. Pomysłowy bukiet ! A ciasteczka bardzo mi sie podobają :)

    OdpowiedzUsuń
  12. To wszystkiego najlepszego na urodziny ! Spełnienia marzeń i pomyślności w gotowaniu i blogowaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Sliczne dostałaś kwiatki!:))
    A ciasteczka widzę pierwsza klasa!:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jej jaki fajny przepis,na pewno spróbuję bo wyglądają apetycznie:) Wszystkiego słodkiego z okazji urodzin.A koleżanka bardzo pomysłowa:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciasteczka z kleiku są pyszne...robię je często i zawsze zjadam nieprzyzwoite ilości.
    Najlepsze życzenia i jeszcze więcej takich nietypowych drobnych przyjemności ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bukiet pomysłowy:) znam takowe, bo moja Kuzynka robi bukiety z cukierków, lizaków i innych słodkosci:) Bardzo fajnie to wygląda, a ciasteczka z kleiku uwielbiamy ...a wiec porywam jedno wirtualnie:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  17. przeciekawe ciasteczka- miałam okazję ich próbować bodajże 5 lat temu.
    buziaki Maniu:*

    OdpowiedzUsuń
  18. Pięknie dziękuję za życzenia! Pozdrawiam :*

    OdpowiedzUsuń
  19. Mam pytanie. Ile wazy ta torebka kleiku , bo niestety mieszkam poza Polska i nie mam najmiejszego pojecia.Z gory dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  20. Zawsze używam kleiku Bobovita i torebka waży 170 g :)
    Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)