niedziela, 25 września 2011

Ciasto 'Kleks'


Oto nasza druga propozycja na ten weekend. Ciasto, które wpadło mi w oko już po jednym przejrzeniu książki 'Ciasta jak u mamy dr Oetkera', z której pochodzi przepis. Bogate w smaku, zaskakujące. Wcale nie tak bardzo pracochłonne, wystarczy tylko dobrze zorganizować sobie pracę. Spód to delikatne ciasto drożdżowe, mamy też masę twarogową, makową, konfiturę wiśniową, a na to - kruszonka. Zresztą, zobaczcie sami. Pycha!
Sylwii dziękuję za wspólne pieczenie i mam nadzieję, że za jakiś czas znów spotkamy się w wirtualnej kuchni! :)


Składniki na ciasto
  • 200 ml mleka
  • 50 g masła
  • 375 g mąki pszennej
  • opakowanie suszonych drożdży
  • 50 g cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 1 jajko średniej wielkości
Mleko podgrzać w małym rondelku. Rozpuścić w nim masło lub margarynę. Mąkę przesiać do miski, dokładnie wymieszać z drożdżami. Dodać pozostałe składniki oraz mleko z tłuszczem i wyrobić ciasto (mikserem ok. 5 min., ręcznie dłużej). Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, aż do podwojenia objętości.
Ciasto oprószyć delikatnie mąką i wyrobić raz jeszcze na blacie. Rozwałkować i ułożyć na natłuszczoną blachę (30x40 cm).


Masa twarogowa
  • 80 g masła
  • 150 g cukru
  • 3 jajka
  • opakowanie budyniu waniliowego
  • 1 kg twarogu, zmielonego
  • 2 łyżki mleka
  • skórka z 1 cytryny
Masło utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodawać cukier, jajka, twaróg, budyń w proszku, mleko i skórkę. Mieszać, aż do uzyskania kremowej masy, nałożyć na ciasto i wyrównać wierzch.


Dodatkowo
  • 500 g masy makowej *
  • 350 g konfitury *
Masę makową i konfitury nakładać naprzemiennie, małymi porcjami na masę twarogową.


Kruszonka
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 125 g masła
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem. Dodać masło, wyrabiać aż do uzyskania dużych okruchów ciasta. Posypać kruszonką nadzienie.
Piec w 180 st. C (160 st. C z termoobiegiem), ok. 45 minut.

* zużyłam mniej



28 komentarzy:

  1. bardzo lubię masę twarogową w ciastach u Ciebie jest jej tak dużo, super!

    OdpowiedzUsuń
  2. i bardzo ładnie wygląda! i ta spływająca konfitura... :)super!

    OdpowiedzUsuń
  3. kruszonka..dużo kruszonki i pyszna masa serowa.. strasznie fajne ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne ciacho, co pisałam już na blogu Sylvvi. :) Sama wzięłabym kawałek!

    OdpowiedzUsuń
  5. Maniu, piękne to ciasto i bardzo apetyczne zdjecia mu zrobiłaś:).
    Chętnie skosztowałabym kawałek.
    Nie robiłam jeszcze kleksa, moze kiedys sie skuszę?:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Widzę, że też użyłaś wiśniowej. Jak dla mnie jest idealna do tego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  7. o takim cieście jeszcze nie słyszałam... w wolnej chwili chyba się skuszę. Szczególnie ciekawa jestem jak smakuje z masą makową, która bardzo rzadko gości w mojej kuchni... pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie pomyślałabym, że ten spód jest drożdżowy.Ciacho genialne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajnie wyglądają te kleksy na jeszcze surowym cieście. Z chęcią skusiłabym się na kawałeczek

    OdpowiedzUsuń
  10. Jest pyszne, polecam wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bombowe!
    Jeżeli z masą twarogową, to ja się piszę ;3
    I faktycznie, widzę kleks pięknej konfitury!

    OdpowiedzUsuń
  12. Lubię ciasta, które mają w sobie więcej warstw. :) Prezentuje się smakowicie. :)

    OdpowiedzUsuń
  13. ser,mak i na dodatek kruszonka...czego chciec wiecej...ale pyszne to ciacho musi byc:)

    OdpowiedzUsuń
  14. drożdżowe i dżem - pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetne, każdy może znaleźć w tym cieście to co lubi. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. Świetnie wygląda! Tyle pysznych smaków zamkniętych w jednym cieście! Musi być super!
    Zdjęcia strasznie apetyczne!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Maniu, jesteś niezmordowana... :) Fantastyczny przepis i zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  18. O jej, jakie śliczne Ci wyszło! A połączenie smaków jak dla mnie idealne! Uwielbiam takie ciasta - kojarzą mi się z moimi corocznymi wakacjami u babci, gdy byłam dzieckiem. Podobne ciasta zawsze wspólnie piekłyśmy :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ciasto wyglada slicznie:) Smakuje pewnie tez swietnie!:) Super blog masz:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  20. No, ostatnio mam dużo motywacji do prowadzenia bloga. Cieszę się, że się podoba. Dziękuję i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  21. wygląda rewelacyjnie .... doskonały pomysł a zbliżajace sie wielkimi krokami świeta:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Piękne ciacho, od samego patrzenia moje kubki smakowe zaczęły szaleć i zapragnęły czegoś pysznego :)

    OdpowiedzUsuń
  23. każda warstwa tego ciasta to rewelacja :) pyszne

    OdpowiedzUsuń
  24. Maniu jak pyszne u Ciebie!!! nie mogę się napatrzeć normalnie...

    OdpowiedzUsuń
  25. Kocham serniki, masę makową jeszcze bardziej.. Zapisuję w zakładkach, do wypróbowania na pewno przed świętami!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)