czwartek, 12 lipca 2012

Digestive (IV)


Digestive to takie wdzięczne ciastka :-) Nawet jeśli nie wyjdą, można je przerobić na spód do jakiegoś ciasta, tarty, sernika, etc. (co oczywiście nie oznacza, że te mi nie wyszły. Wręcz przeciwnie - są lepsze niż wersja III). Nie są bardzo słodkie, moje były nawet bardziej słone (dodałam 3/4 łyżeczki soli), więc jeśli wolicie słodsze - można do ciasta dorzucić dodatkowe 2 łyżki cukru, natomiast jeśli za nadmierną słodyczą nie przepadacie - podana ilość jest optymalna.
Przepis z jakiejś anglojęzycznej strony, ale zabijcie - nie mam adresu. Zgubiłam, nie dodałam do zakładek. Poszukam, jak znajdę - uzupełnię. Przepraszam.


Składniki (1 blacha ciasteczek)
  • 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki otrębów lub płatków owsianych
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 60 g masła
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżki mleka pełnotłustego
Oba rodzaje mąki, proszek, płatki, sól i cukier wymieszać w misce. Dodać masło, rozetrzeć palcami. Dodać ekstrakt i mleko. Zarobić ciasto. Rozwałkować na stolnicy posypanej delikatnie mąką (placek może być cienki lub gruby - w zależności od upodobania). Wykrawać ciastka, nakłuć widelcem. Piec 8-12 min. w 200 st. C.


6 komentarzy:

  1. do schrupania! :D pysznie wyglądają, idealnie okrąglutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolejny świetny przepis na digestivy domowe. Kiedys się na pewno skuszę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majanko, gorąco zachęcam. Zbożowe ciasteczka są najlepsze pod słońcem :)

      Usuń
  3. znane i lubiane ciasteczka , muszą być pyszne !

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)