wtorek, 28 sierpnia 2012

Chleb ziarnisty z formy




Z pełnoziarnistymi chlebami, albo z zawierającymi w sobie ziarna, orzechy czy inne dodatki mam problem. Lubię je bowiem tylko ja i Mama. Ulubionym chlebem Taty jest najprostszy pszenny, natomiast brat preferuje tostowy. Dlatego gdy taki 'zdrowy' bochenek pojawia się u nas, jemy go we dwie, przez kilka dni ;-)
Nie zmienia to jednak faktu, że dla mnie takie pieczywo jest naprawdę najlepsze. Syci na długo, pachnie pięknie. Ziarna przyjemnie chrupią, a kromki są wilgotne. Dodatkową zaletą jest fakt, że pełnoziarniste pieczywo znacznie dłużej zachowuje świeżość. Nic, tylko piec! :-)
PS Przejrzałam terminy matur i jestem bardzo zadowolona - wszystkie egzaminy mam rano, juhu!!! :-D


Składniki (1 bochenek)
  • 150 g wyłuskanych pestek dyni
  • 50 g wyłuskanych pestek słonecznika
  • 50 g pistacji (zastąpiłam siemieniem lnianym)
  • 500 g mąki żytniej typ 720
  • 100 g płatków owsianych (użyłam błyskawicznych)
  • 300 g śruty pszennej (typ 1700)
  • 3 płaskie łyżeczki soli
  • opakowanie suszonych drożdży (7 g)
  • łyżka miodu
  • 5 łyżek oliwy z olwiek
  • 600 ml letniej wody
  • roztrzepane jajko do posmarowania
Dynię, słonecznik, pistacje wymieszać. Odłożyć ok 50 g do posypania wierzchu chleba, resztę podprażyć na suchej patelni. Mąkę żytnią, śrutę i płatki wymieszać. Dodać sól, drożdże, płynny miód, wlać wodę, zarobić ciasto. Dodać oliwę, wyrabiać przez 10-12 min (ciasto jest lepkie i gęste, najlepiej wyrabia się je w maszynie). Przełożyć do natłuszczonej i obsypanej mąką miski, przykryć i odstawić do podwojenia objętości (ok. 1,5-2 h). Po tym czasie dodać uprażone ziarna, zagnieść ciasto i przełożyć do keksówki o dł. ok. 30 cm. Odstawić na 45 min. w ciepłe miejsce. Nagrzać piekarnik do 200 st. C. Przed pieczeniem posmarować chleb jajkiem i posypać odłożonymi ziarnami. Piec ok. godziny.



źródło: książka "Pieczenie chleba w domu"

18 komentarzy:

  1. Uwielbiam ziarniste chleby !! <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm domowy najlepszy! Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chleb pełnoziarnisty jest najlepszy, a w moim domu tak samo jak i u Ciebie, jem go tylko z Mamą, a inni preferują pszenny. Myślę, że czas wziąć się na upieczenie takiego.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale piękne zdjęcia:)
    Lubię zapach pieczywa w domu:)

    OdpowiedzUsuń
  5. maniu, podziwiam.
    chleb pełen gracji. a jaki zachwycająco zdrowy!

    OdpowiedzUsuń
  6. taki najzdrowszy i najpyszniejszy ,bo domowy ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. ślicznie wyrośnięty chlebek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Powodzenia na maturach :)
    Piękny chlebek

    OdpowiedzUsuń
  9. Oj nie ma nic lepszego niz domowy chlebuś:) Ja lubię chyba każdy jego rodzaj:) .... piękne zdjecie Kochana:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękny!
    Dla mnie taki chleb z ziarnami jest najlepszy,chociaż wolę na zakwasie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kurczę, a ja swój zmarnowałam i nie mogę się zebrać za nowy ;D

      Usuń
  11. Naprawdę piękny bochenek:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jako że lubię do Ciebie zaglądać Twój blog znalazł się na liście moich 15 wytypowanych blogów do nagrody Versatile Blogger Award. Po szczegóły zapraszam do siebie:http://wloswzupie.blogspot.com/2012/08/versatile-blogger-award.html

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja uwielbiam z ziarnami, więc jeśli obie z Mamą nie możecie przejeść takiej ilości chleba to możesz mi przesłać :)
    PS. Nominowałam Cię na moim blogu: http://mieszalniasmakow.blogspot.com/2012/08/versatile-blogger-award.html

    OdpowiedzUsuń
  14. Zgadzam się, że z ziarnami jest pyszny, kupiłam w lidlu nowy automat do pieczenia chleba, trzeba go wypróbować i upiec taki pyszny chlebek:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)