wtorek, 21 sierpnia 2012

Granola 'pina colada'


Nie lubię białej czekolady i miętowych lodów. Wszyscy o tym wiedzą, bo zawsze głośno o tym mówię. W ciągu ostatnich kilku dni moja hipokryzja sięgnęła szczytu. W Anglii moimi ulubionymi lodami stały się 'mint choc baby chip', a po powrocie zrobiłam granolę, do której początkowo wsypałam podaną niżej ilość groszków z białej czekolady, ale... wyjadłam je w ciągu jednego dnia i dosypałam więcej... Jeśli jeszcze przełamię mój wstręt do sałatki warzywnej, tak jak do grejpfrutów kilka lat temu - kompletnie siebie nie poznam.
PS Wybaczcie nazwę tej granoli. Nie miałam na nią pojęcia, a aromat rumowy, biała czekolada i kokos skojarzyły mi się z herbatką, zawierającą takie smaki i właśnie nazwaną 'pina colada'. Płatki można przecież zalać ananasowym jogurtem, albo zwykłym i dodać pokrojonego ananasa. Wtedy nie będzie się już można do niczego doczepić, prawda? ;-) Pina colada w pełnej odsłonie!


Składniki
  • 3 szklanki płatków owsianych *
  • 4 łyżki otrębów
  • 80 g wiórków kokosowych
  • 100 ml miodu
  • olejek rumowy
  • białko z dużego jajka
  • szczypta soli
  • 60 g groszków z białej czekolady
  • 100 g rodzynek
  • 30 g płatków kokosowych
Płatki owsiane, otręby i wiórki wymieszać. Dodać miód i kilka(naście) kropli olejku rumowego, wymieszać ponownie. Białko ubić na sztywno z solą, wmieszać do płatków. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego na 170 st. C piekarnika. Piec do zezłocenia, ok. 30-40 min. W trakcie pieczenia kilkukrotnie przemieszać. Następnie wystudzić. Dodać czekoladę, rodzynki i płatki, wymieszać, przełożyć do szczelnego pojemnika lub słoika.


* użyłam błyskawicznych, bo tylko takie miałam pod ręką

23 komentarze:

  1. Ja tez nie lubie białej czekolady a lodów miętowych nie jadłam sa jednak smaki do których się przekonałam. :) Co do Twojej granoli to brzmi i wygląda apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  2. ooo, podoba mi sie jej smak *.*

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię wszystkie składniki, w tym również białą czekoladę, więc i ta granola na pewno przypadłaby mi do gustu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda świetnie! dużo jej wychodzi ?;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Może kiedyś wezmę się za tą granolę w końcu.. tyle razy miałam w planie.. :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo apetycznie :) Ciekawy pomysł na granole o takim smaku.

    OdpowiedzUsuń
  7. podoba mi się :) chociaż białej czekolady nie lubię, ale w granoli może być inaczej :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Idealna do porannego jogurtu c:

    OdpowiedzUsuń
  9. Po pierwsze witam spowrotem w Polsce :) a po drugie ostatnio mam nieustanną chęć na coś słodkiego, dziękuję za przyjemny widok twych dań, szkoda że nie da się tego od tak wyczarować :P
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, ja również witam! Wreszcie na własnym gruncie! :D
      Nie ma problemu, zapraszam do mnie - mogę piec i piec, tylko już moja rodzina powoli nie ma 'mocy przerobowej' ;) A tak całkiem poważnie - postaram się dodawać tak dużo postów, jak to tylko będzie możliwe, choć nie ukrywam, że muszę wycisnąć teraz z wakacji, ile się da :)
      Pozdrawiam ciepło!

      Usuń
    2. W sumie fakt, wakacje nie trwają cały rok. Choć jak zaczniesz studiować to będzie jeszcze środek wakacji ;)

      Usuń
    3. Dokładnie, trzeba myśleć pozytywnie :D

      Usuń
  10. taka domowa granola jest najpyszniejsza ,a w tym smaku na pewno boska !

    OdpowiedzUsuń
  11. wspaniała, ma wszystko co lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bo biała czekolada musi być dobra jakościowo, podobnie jak lody! Och! Studencką białą najeżoną bakaliami na pewno byś polubiła czy może niet?

    Fajnie,że jesteś znowu w Polsce:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, wiesz co - myślę że tak, ale to moje nielubienie białej wynika z czegoś innego (będzie wytłumaczenie w mailu, może dziś się wyrobię i na wszystko odpiszę -.-'). Ostatnie 2 dni spędziłam w samochodzie - jazdyyyyy...

      Usuń
  13. wymiatasz, bejb, z tym przepisem :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Zrobiłam w nocy i powiem Ci, że jest świetna! :)
    Pięknie pachnie i smakuje. Dziękuje za przepis.
    Dzisiaj zabieram się za świąteczną.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też ją uwielbiam. Cieszę się, że przypadła do gustu. Buziaki :)

      Usuń
  15. Od jakiegoś czasu co dziennie zjadam otręby są mega zdrowe i można wyczarować z nich świetne dania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co do zdrowotnych właściwości otrębów to ja mam akurat zupełnie odmienne zdanie ;) Niemniej już płatki owsiane - mega! <3 Pozdrawiam ciepło!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)