sobota, 25 sierpnia 2012

Waniliowy sernik z musem malinowym (bez pieczenia)



Szukasz przepisu na sernik na zimno bez dodatku żelatyny? Więc trafiłeś idealnie! Sama w to nie wierzyłam, dopóki nie wypróbowałam tego przepisu. To naprawdę nic nadzwyczajnego, wystarczy tylko użyć tłustego serka i śmietany kremówki. Po spędzeniu nocy w lodówce masa serowa jest idealnie usztywniona i kroi się bez problemu, co mam nadzieję widać na zdjęciach. Sos również nie powinien sprawić Wam żadnych kłopotów, gdyby jednak był zbyt lejący polecam dodać do niego trochę budyniu rozpuszczonego w wodzie (raz musiałam skorzystać z tego patentu). Więcej informacji w przepisie, z mojej strony pozostaje tylko powiedzieć - polecam!


Składniki
Spód
  • 150 g masła, plus dodatkowy kawałek do wysmarowania formy
  • 200 g herbatników Digestive
  • 100 g płatków owsianych

Masa serowa
  • 1 laska wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (użyłam ekstraktu)
  • 600 g serka kremowego albo śmietankowego (typu "Mój ulubiony", musi być tłusty)
  • 150 g drobnego cukru kryształu
  • 1 cytryna
  • 1 pomarańcza (pominęłam)
  • 300 ml śmietany 36%

Polewa
  • 100 g drobnego cukru kryształu
  • 500 g malin (u mnie dodatkowo garść jagód)
  • opcjonalnie: 1-2 łyżki budyniu waniliowego lub mąki ziemniaczanej rozpuszczone w kilku łyżkach zimnej wody 
Tortownicę o śr. 23 cm posmarować masłem. Herbatniki rozkruszyć, dodać do płatków, a następnie wymieszać całość z rozpuszczonym i ostudzonym masłem. Masę przełożyć do tortownicy, wgnieść w spód, wyrównać i schłodzić przez 1 h w lodówce. 
Wanilię przekroić wzdłuż, wyjąć ziarenka. Serek przełożyć do dużej miski, dodać wanilię (ewentualnie ekstrakt), cukier, skórkę i sok z cytryny i sok z pomarańczy. Wymieszać wszystko mikserem. Śmietanę ubić na sztywno w osobnej misce. Połowę śmietany przełożyć do masy serowej i wymieszać. Następnie przełożyć drugą porcję i ponownie zmiksować. Wyłożyć na przygotowany spód, wyrównać. Wstawić do lodówki na min. 1 h. Maliny umieścić w rondelku z cukrem, gotować na małym ogniu, aż do zgęstnienia sosu. Wystudzić i ułożyć na serniku. Przykryć, wstawić do lodówki na całą noc.




źródło: "Każdy może gotować", Jamie Oliver

16 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudnie. :) Aż się prosi o ukrojenie kawałeczka.

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny serniczek. Wspaniały ten mus. Och, zjadłabym kawałek tego wspaniałego ciasta.
    Milego dnia!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudny!. Sernik o każdej porzed dnia i nocy;)

    OdpowiedzUsuń
  5. dzisiaj też przyrządzam serniczek ;d pychotka !

    OdpowiedzUsuń
  6. przepiękny! jak zawsze wszystko co sernikowe, porywam! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda cudownie, chyba skuszę się i zrobię Mamie niespodziankę na urodziny ;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super serniczek. Jakoś pokombinuję i może uda mi się go dostosować do diety wegańskiej.

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie lubię używać żelatyny, więc to coś dla mnie:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mmmm pysznie! I ten sos malinowy na górze :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda bardzo pysznie i świeżo, dlatego bardzo chętnie wypróbuję :-) Zdjęcia są boskie!!!!!

    Pozdrawiam serdecznie!

    P.S. Bardzo lubię Jamiego :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dopiero go odkrywam ;)
      Dziękuję i pozdrawiam :))

      Usuń
  12. Polecam! Bardzo dobry! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)