Dziś zabieram Was na nowo w jesienne klimaty, choć powinnam chyba wstawić coś Bożonarodzeniowego, bo niestety i u mnie spadł w nocy śnieg... Kolorowe liście, prażone orzechy z miodem, szczypta cynamonu... Nawet nie zauważyłam, jak szybko minął ten uroczy czas... Dopiero zaczynałam rok szkolny, zdawałam egzamin, dopiero były Święta, Sylwester, studniówka, ferie. Czas przepływa mi przez palce. No, ale nic - taka kolej rzeczy. A wracając do sernika - na chwilę obecną to chyba mój faworyt. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji jeść - spróbujcie, a nie pożałujecie. Ja robiłam go z podwójnej porcji w dużej, prostokątnej formie i zniknął bardzo szybko...
Składniki
Spód
Spód
- 2 szklanki pokruszonych ciastek digestive lub innych pełnoziarnistych
- 1/3 szklanki rozpuszczonego masła
Składniki na spód wymieszać, wcisnąć w dno formy (tortownicy) o średnicy 23 cm. Podpiec w temperaturze 175ºC przez 6 minut.
Masa orzechowa
Masa orzechowa
- 2/3 szklanki miodu
- 1/3 szklanki roztopionego masła
- 2 jaja
- 200 g posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wszystkie składniki wymieszać, podgrzać, gotować 8 - 10 minut do zgęstnienia, ciągle mieszając. Wylać na podpieczony spód i odstawić na bok.
Masa serowa
Masa serowa
- 750 g sera śmietankowego
- 1 szklanka brązowego cukru (użyłam białego)
- 2 łyżki mąki
- 4 jajka
- 2/3 szklanki kremówki
Twarożek ubić, dodawać stopniowo cukier, mąkę, jajka wbijać po jednym i dalej miksować. Na końcu wlać kremówkę i ekstrakt z wanilii, zmiksować. Masę serową wylać na masę orzechową.
Piec 1 godzinę w temperaturze 175ºC. Wystudzić i trzymać w lodówce minimum 4 h przed podaniem (chłodziłam na dworze przez całą noc).
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Piec 1 godzinę w temperaturze 175ºC. Wystudzić i trzymać w lodówce minimum 4 h przed podaniem (chłodziłam na dworze przez całą noc).
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
nie dziwię się, że tak szybko zniknął, musi być pyszny!
OdpowiedzUsuńŚwietny! Ta masa orzechowo- miodowa bomba!
OdpowiedzUsuńUwielbiam sernik! I uwielbiam orzechy, więc to ciasto spełnia moje wszelkie oczekiwania :)
OdpowiedzUsuńO mamo! Sernik i do tego orzechowy *.* Na pewno obłędnie smakuje! Koniecznie do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńObłędny jest ten sernik , chyba zrobię go na święta:)
OdpowiedzUsuńmmm pyszny orzechowy serniczek , super pomysł ! piękne zdjęcia ;*
OdpowiedzUsuńpiekny sernik,ciekawy spod z orzechami,obledne zdjecia,spadl snieg mowisz,a pod moim domem zakwitly migdaly i wiosna,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńSerniki ostatnio bardzo często goszczą w mojej kuchni, a że takiego jeszcze nie robiłam, z chęcią spróbuję :)
OdpowiedzUsuńGenialny musi być:)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie i kusząco wygląda!
OdpowiedzUsuńTo prawda, jest obłędny, jeden z moich ulubionych! Czasem daję 500g twarogu + 250g mascarpone, wtedy jest jeszcze bardziej kremowy:) Ach, i uwielbiam do orzechów dodawać golden syropu.
OdpowiedzUsuńTwój jest śliczny:)
Wygląda absolutnie pysznie:)
OdpowiedzUsuńŚwietny sernik.Uwielbiam takie jesienne klimaty :)
OdpowiedzUsuńSernik prezentuje się znakomicie:)
OdpowiedzUsuńTwój sernik jest obłedny! :)
OdpowiedzUsuńwyglada mega pysznie!
Piękny, kocham sernik i orzechy;)
OdpowiedzUsuńAle śliczny! Uwielbiam serniki!
OdpowiedzUsuńManiu piekłam ten sernik ....jest pyszny, choc bardzo bardzo słodki:) ... pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda cudownie!
OdpowiedzUsuńA czas faktycznie leci bardzo szybciutko ostatnio, u mnie też...
wspaniały, genialny i piękny. Kocham orzechowe smaki
OdpowiedzUsuńZrobiłam ten sernik na święta i zrobił ogromne wrażenie! Ja z kolei dotychczas nie lubiłam serników, dopóki nie trafiłam na Twoją stronę. Teraz je uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo, pozdrawiam :)
Usuń