poniedziałek, 24 czerwca 2013

Kremowy deser z truskawkami



Deser inspirowany tiramisu, chociaż tak naprawdę nawet obok niego nie leżał... I bardzo mocno odbiega od pierwowzoru. Niemniej wspiął się na wyżyny i doczekał się pochwał nawet od Taty, który jest wymagającym konsumentem i raczej nieskorym do wyrażania jakichkolwiek opinii ;-)
Sam deserek szybko się przygotowuje, wymaga co prawda trochę brudzenia naczyń, ale co tam - dla tego smaku naprawdę warto. Można go przygotować w jednym, dużym naczyniu, choć według mnie opcja szklankowa jest o wiele lepszym rozwiązaniem, chociażby ze względu na serwowanie.

Składniki
Krem
  • 300 g kremówki
  • 300 g mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii (opcjonalnie)

Truskawki
  • 1,5 szklanki truskawek, umytych i obranych
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego

Dodatkowo
  • biszkopty
  • filiżanka espresso
  • 2 łyżki rumu
  • łyżeczka cukru trzcinowego
  • starta, gorzka czekolada
Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem. Dodać mascarpone, wanilię i zmiksować. Truskawki rozgnieść widelcem na papkę (nie miksować!), dodać ocet i cukier, wymieszać. Kawę wymieszać z rumem i cukrem. Biszkopty moczyć w kawie z alkoholem, układać na dnie naczynia lub pucharków/szklanek, wykładać krem z bitej śmietany, kolejną warstwę biszkoptów moczonych w płynie, truskawki i kolejną warstwę kremu. Przechowywać w lodówce. Podawać koniecznie schłodzone, obsypując uprzednio wierzch startą, gorzką czekoladą.




4 komentarze:

  1. pysznie wygląda ten deser, tak ładnie przyrządzony ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię takie szklankowe desery ...każdy ma swoją, taką samą porcję:) buziaki

    OdpowiedzUsuń
  3. Zawsze zwracam uwagę na wygląd deserów a ten jest bardzo ładny. Jest na czym oko zawiesić i jestem pewna, ze równie dobrze smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo za taki miły komentarz :) Pozdrawiam!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)