środa, 26 czerwca 2013

Sernik z serka wiejskiego z truskawkami i kokosową kruszonką



Bardzo dawno nie robiłam żadnego pieczonego sernika. Z tym też było mi trochę 'nie po drodze', bo zabrałam się do pracy, zajrzałam do lodówki i okazało się, że oprócz serka wiejskiego i kostki twarogu nie ma już żadnego innego twarożku czy sera. Trochę więc znów intuicyjnie połączyłam kilka składników i w efekcie wyszedł sernik o dość ciekawej, wilgotnej strukturze, średnio zwartej, bo puszystości nadają mu ubite białka, ale jednak nierosnący i - co za tym idzie - nieopadający dzięki ciężarowi truskawek i kruszonki.


Składniki (tortownica o śr. 20 cm)  
  • kilkanaście biszkoptów
  • 500 g serka wiejskiego
  • 300 g białego sera
  • 3 jajka
  • 150 g cukru pudru
  • ziarenka z połowy laski wanilii
  • ewentualnie chlust mleka lub kremówki
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • truskawki *
  • szczypta soli


Kruszonka 
  • 40 g oleju kokosowego, płynnego
  • 40 g cukru
  • 40 g wiórków kokosowych
  • 80 g mąki pszennej
Wszystkie składniki kruszonki wymieszać.
Serek wiejski i biały ser zmielić. Jajka rozdzielić, żółtka utrzeć na kogel-mogel z cukrem pudrem, dodawać po łyżce ser, ciągle miksując (nie za długo, by nie napowietrzyć masy). Dodać wanilię i ekstrakt oraz wmieszać delikatnie ubite na sztywną pianę białka z solą. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć biszkopty. Wylać masę serową, ułożyć truskawki. Posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 50 min.


* ilość 'na oko', tak by równomierną warstwą pokryć całą powierzchnię sernika


16 komentarzy:

  1. Świetny serniczek. Tego rodzaju eksperymenty okazują się zaskakująco ciekawe........

    OdpowiedzUsuń
  2. o ile serka wiejskiego nie lubię, to takie ciacho zjadłabym w minutę i poprosiła o dokładkę! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sernik z serka wiejskiego? Takiego jeszcze nie robiłam, ale wygląda bardzo apetycznie, zwłaszcza z sezonowymi owocami, które mogłyby nigdy się nie kończyć :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sernika z serka wiejskiego jeszcze nie jadłam, ale ciekawi mnie smak :) Muszę spróbować. Wygląda cudownie z truskawkami i kruszonką!

    OdpowiedzUsuń
  5. wow, z wiejskiego - jest genialny !! muszę zapisać, bo wygląda świetnie *-*

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetne wykorzystanie serków wiejskich które zbliżają się terminem do końca swoich dni. Super. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wow, kocham serek wiejski, więc to coś dla mnie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wiem że to może wydać się głupim pytaniem , ale czy serek wiejski to to samo co ziarnisty?

    OdpowiedzUsuń
  9. Intuicyjnie ale wyszlo super :) Sliczne, letnie zdjecia:)

    OdpowiedzUsuń
  10. To właśnie kuchenna intuicja cechuje prawdziwego kucharza, czyż nie? :) A sernik z serka wiejskiego... łał, musiał być bardzo delikatny w smaku, pyszny!
    P.S. Jak tam oczekiwanie na wyniki? Pełen stres? ;) Dobrze mijają wakacje? Ściskam :*

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  12. Muszę wypróbować!!! Moje "helathy" klimaty ;) Jeszcze tylko mąkę pszenną zmienię na owsianą :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)