wtorek, 3 września 2013

Ciasto duńskie


Mniej popularne niż francuskie, bo trudniej je dostać w sklepie, a przygotowanie może przerażać. Niepotrzebnie! Ciasto, które stanowi świetną bazę do wszelkich wypieków, zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Łatwe w przygotowaniu, dzięki uproszczonej recepturze Nigelli. Nie robiliście jeszcze? Nie ma na co czekać, do kuchni marsz! :-)


Składniki (1 płat, ok. 900 g)
  • 60 ml ciepłej wody
  • 125 ml mleka (temp. pokojowa)
  • 1 duże jajko (temp. pokojowa)
  • 350 g mąki pszennej chlebowej
  • 7 g (1 saszetka) drożdży suchych (lub 15 g świeżych)
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 25 g drobnego cukru do wypieków
  • 250 g zimnego masła pokrojonego w kostkę (o krawędzi ok. 0,5 cm)
Wodę i mleko wlać do miski, wbić jajko i roztrzepać widelcem. Do drugiej, większej miski wsypać mąkę, drożdże, sól i cukier. Wymieszać, dodać masło i szybko, niedokładnie zmiksować (kawałki masła są konieczne). Dodać mokre składniki, wymieszać ręką lub łopatką. Ciasto jest klejące, z kawałkami masła. Miskę przykryć i wstawić do lodówki na na całą noc (max. 4 dni). Ciasto wyjąć z lodówki i pozostawić na godzinę w temp. pokojowej. Rozwałkować na kwadrat o boku 50 cm, delikatnie podsypując mąką. Złożyć ciasto na 3, jak list i obrócić o 90 stopni (4 zdjęcie poniżej). Ponownie rozwałkować na kwadrat o boku 50 cm i powtórzyć czynności 3 razy. Teraz gotowy płat owinąć w folię i schłodzić przez 30 min. w lodówce (można je również tam zostawić na 4 dni, jeśli nie leżakowało wcześniej). Z gotowego ciasta można piec ciastka, uprzednio muszą one jednak podwoić objętość. Piec ok. 20 min. w 180 st. C.




źródło: Nigella, 'Jak być domową boginią'

5 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadłam, nigdy nie robiłam, zapowiada się ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a co sie robi z tego ciasta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Napisałam w przepisie :)
      Różnego rodzaju ciastka - głównie ze słodkim nadzieniem, choć wytrawne też pewnie dałoby radę po niewielkiej modyfikacji podstawowego przepisu. Wkrótce dodam parę przepisów na pomysły z wykorzystaniem tego ciasta. Parę, tzn. 2 będą na pewno, czy coś więcej - nie jestem w stanie przewidzieć ;)
      Pozdrawiam!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)