Dzisiejsze ciasto robiłam już dawno temu, a przepis wraz ze zdjęciami jest w najnowszym, jesiennym wydaniu GreenCanoe (klik). Moje ulubione połączenie, czyli cynamon i śliwki, kwaśne owoce zanurzone w aromatycznym, słodkim cieście i jasna kruszonka z wierzchu - poezja. Mąkę pszenną można częściowo zastąpić razową, cynamon - wanilią, ekstraktem, bądź innym aromatem. Do ciasta można też dodać kakao (odejmując tę samą ilość mąki, ile go dosypujemy), mak, przyprawę korzenną, wymienić owoce lub w ogóle ich nie dodawać. Bardzo plastyczny przepis, polecam.
Składniki
- 250 g miękkiej margaryny lub masła
- szklanka cukru trzcinowego
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 kg śliwek
Kruszonka
- 60 g masła
- 60 g cukru
- 100-120 g mąki
Śliwki umyć, wypestkować, pokroić na połówki. Składniki kruszonki utrzeć opuszkami palców, w razie potrzeby dodać trochę mąki (gdyby kruszonka była zbyt mokra) lub masła (gdyby była zbyt sucha). Margarynę lub masło utrzeć z cukrem, dodać jajka (po jednym), cały czas miksując. Do masy dodać mąkę
wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem, zmiksować. Ciasto przełożyć do
formy o wymiarach ok. 27x21 cm, na wierzch wyłożyć śliwki (skórką do dołu) i posypać kruszonką.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. godzinę (do tzw. suchego patyczka).
takiego ciacha mi dziś brakuje! kruche, z cynamonem, kruszonką i śliwkami *-*
OdpowiedzUsuńPiękne fotki, a ciasto niezwykle apetyczne. :) Cynamon to moje love !:)
OdpowiedzUsuńPysznie :>
OdpowiedzUsuńpyszne idealne na śniadanie razem z ciepłym mlekiem:)
OdpowiedzUsuńWyobrażam sobie zapach jaki unosił się podczas pieczenia <3
OdpowiedzUsuńCudownie aromatyczne :) I te soczyste śliwki - pycha!
OdpowiedzUsuńBardzo aromatyczne :)
OdpowiedzUsuńwybornie! i bardzo jesiennie :)
OdpowiedzUsuńMniam mniam.... wszystko co lubie w jednym slodkim kawalku:)
OdpowiedzUsuń