Dzień dobry! Kolejny tydzień za nami, grudzień za pasem, Boże Narodzenie coraz bliżej, kilogramy mandarynek zjadane. Czujecie już świąteczną atmosferę? Ja wczoraj ubrałam już miniaturową choinkę w łódzkim mieszkaniu, żeby móc się tutaj nią nacieszyć, bo dość wcześnie uda mi się wrócić na przerwę świąteczną do domu (będzie dużo czasu na przygotowania własnoręcznych prezentów i ich rozwiezienie :)) i zaraz zmienię wystrój bloga na zimowy.
A od przyszłego tygodnia śniadania będą już w klimacie, natomiast dzisiaj coś z piekarnika, na rozgrzanie.
Kremowy, waniliowy pudding chlebowy
Składniki (1 porcja)
- 2 dość grube kromki chleba
- jajko
- 2-3 łyżeczki cukru z wanilią
- 3 łyżki kremówki
- 2 łyżki mleka
- ziarenka z kawałka wanilii
Chleb połamać na kawałki, włożyć do ceramicznego naczynka do zapiekania wysmarowanego masłem. Jajko rozkłócić, dodać cukier, kremówkę, mleko, wanilię. Wymieszać dokładnie, zalać chleb i odstawić, aż wchłonie masę jajeczną (można to zrobić wieczorem i wstawić naczynko do lodówki, pod przykryciem). Piec ok. 25 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Podać z ulubionymi dodatkami.
Wygląda bardzo apetycznie i oryginalnie Pozdrawiam i zapraszam do mnie
OdpowiedzUsuńsmacznie:)
OdpowiedzUsuń