Bardzo smaczne, wypełnione po brzegi bakaliami muffiny specjalnie dla Świętego Mikołaja! Zgodnie z nazwą dodaję przepis dziś, w Świąteczny poranek, ale moim zdaniem takie łakocie są dobre przez cały adwent. Szczególnie pozostawione (koniecznie z kubkiem mleka!) dla nocnego darczyńcy w czerwonym ubranku... ;>
Składniki
- 250 g mąki
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 100 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 klementynki
- około 125 ml tłustego mleka
- 75 ml oleju
- 1 jajko
- 175 g suszonej żurawiny
- 50 g migdałów w słupkach
Nagrzać piekarnik do 200 st. C i wyłożyć papilotkami formę do muffinek. W dużej misce wymieszać suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, soda, cukier, cynamon i gałka muszkatołowa). Klementynki dokładnie umyć, zetrzeć skórkę i dodać do suchych składników.
Do drugiego naczynia wycisnąć sok z klementynek i dopełnić mlekiem, tak aby w całości otrzymać 200 ml płynu. Następnie dodać olej i jajko. Szybko wymieszać składniki mokre, tak aby się połączyły. Płynne składniki wlać do suchych i wymieszać tylko do połączenia się składników. Na koniec dodać żurawinę, migdały i wymieszać. Papilotki wypełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec około 20 minut do tzw. "suchego patyczka". Wystudzić na kratce.
źródło: Nigella świątecznie
świetne rozpoczęcie Świąt takimi pysznościami!
OdpowiedzUsuńFajne muffiny :)
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt Maniu!