poniedziałek, 26 stycznia 2015

Babeczki cytrynowe z bezą




Bardzo popularne zestawienie: cytryna + beza. Ekstremalna słodycz puchatej czapeczki przełamana jest lekko kwaskowatym, orzeźwiającym ciastem. Babeczki szybko się przygotowuje, nawet początkujący spokojnie sobie z nimi poradzi, a efekt jest całkiem przyjemny dla oka (i podniebienia!). Polecam :)



Składniki
  • 125 g margaryny
  • 2 jajka
  • żółtko
  • 3/4 szklanki cukru
  • 10 g cukru z wanilią
  • szczypta soli
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki kefiru
  • sok z 1 cytryny
  • skórka starta z 1 cytryny
Miękką margarynę utrzeć z cukrem i cukrem z wanilią. Dodać jajka, po jednym i żółtko, cały czas miksując. Dodać mąkę przesianą z proszkiem na zmianę z kefirem. Zmiksować dokładnie. Wlać sok z cytryny, dodać skórkę i jeszcze raz wymieszać. Przełożyć do foremek wyłożonych papilotkami do 2/3 wysokości. Piec 15 min. w 180 st. C. Po tym czasie nałożyć na babeczki przygotowaną bezę i wstawić do piekarnika na kolejne 10 min. Wystudzić. Smacznego :)


Beza
  • 2 białka
  • szczypta soli
  • 8 łyżek cukru pudru
Białka ubić z solą na sztywno. Dodać cukier i zmiksować, aż masa będzie gładka i lśniąca.



5 komentarzy:

  1. Cudowne, słodkie maleństwa! Chrupiąca beza i mięciutka babeczka, super :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna ta bezowa czapeczka na tych babeczkach :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale mają cudowne czapeczki te babeczki:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyobrażam sobie zapach unoszący się w Twojej kuchni :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)