Zdrowy, owsiany, puszysty deser dla wszystkich łasuchów dbających o linię. Doskonały jako lekka przekąska po posiłku lub pożywne śniadanie. Przepis inspirowany zablokowanym w tym momencie blogiem (klik), nie mogłam odczytać receptury, więc postarałam się ją odtworzyć. Polecam!
Owsiane ptasie mleczko
Składniki
- pół szklanki płatków owsianych
- łyżka otrębów
- szczypta soli
- łyżka trzcinowego cukru
- płaska łyżka cukru z wanilią
- szklanka pełnego mleka
- 150 g kremowego serka
- jajko
- łyżeczka żelatyny rozmieszana w 3 łyżkach gorącego mleka
Płatki, otręby, sól oraz cukier trzcinowy oraz cukier z wanilią zalać mlekiem i ugotować. Do ugotowanych płatków wmieszać żółtko, wystudzić. Dodać serek oraz żelatynę, dokładnie wymieszać. Białko ubić na sztywno, delikatnie wmieszać do masy. Przelać do pucharków i dodać ulubione dodatki.
Dodatki, u mnie:
- winogrona czerwone, prażone płatki migdałów i cynamon
- mus z mango i płatki kokosa
- mus z mango, czekoladowy krem z awokado, gorzka czekolada i syrop klonowy
coś pysznego!
OdpowiedzUsuńPalce lizać *.* Porywam ten pucharek oo tak ! <3
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie! ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie desery, Twoje wygladaja bardzo smacznie
OdpowiedzUsuń