sobota, 13 sierpnia 2016

Drożdżówki z owocami na kremówce





Ostatnio przypomniało mi się, że robiłam kiedyś (sto lat temu) chałkę na kremówce (klik), a  że potrzebowałam sprawdzonego przepisu na pyszne drożdżówki, wykorzystałam już to, co na blogu było. Nie robiłam jednak jednej dużej bułki, tylko małe - każdą nadziałam owocami. Wybrałam 5 rodzajów, możecie oczywiście zrobić tylko z jednym, choć przyznam szczerze, że polecam wersję przedstawioną poniżej - bułki nie popękały, więc mamy niespodziankę - nigdy nie wiadomo, na jakie nadzienie się trafi :)

Składniki (16 drożdżówek)
Ciasto
  • 250 ml śmietany, 36%
  • 500 g mąki pszennej
  • opakowanie suszonych drożdży (7 g)
  • 80 g cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 2 jajka średniej wielkości
  • dowolne owoce do nadziania (u mnie truskawki - tak, w sierpniu <3, maliny, borówki, nektarynka, gruszka - umyte, obrane, pokrojone)

Kruszonka
  • 75 g masła
  • 75 g cukru
  • 25 g wiórków kokosowych
  • 125 g mąki pszennej
Ze wszystkich składników zagnieść kruszonkę.

Śmietanę pogrzać w małym garnku (ma być ciepła, absolutnie nie można doprowadzić jej do wrzenia!). Mąkę przesiać do miski i dokładnie wymieszać z drożdżami. Dodać pozostałe składniki na ciasto oraz podgrzaną śmietanę, wyrobić ciasto (mikserem ok. 5 minut, ręcznie dłużej), aż będzie lśniące i gładkie. Przykryć czystą ściereczką i trzymać w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu delikatnie oprószyć mąką i krótko zagnieść. Podzielić na 16 części, z każdej formować placuszek i nadziewać owocami. Sklejać, delikatnie uformować bułeczki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać kruszonką. Piec w 200 st. C przez 15 min.



4 komentarze:

  1. Ciekawa opcja z kremówką, nigdy bym o tym nie pomyślała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudne te bułeczki :)
    A talerzyk i filiżanka - przepiękne! Skąd się takie bierze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki :) mama kupowała, zapytam się gdzie i dam znać :*

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)