Przedstawiam dziś mój ulubiony wypiek w ostatnim czasie - przepyszne babeczki z jeżynami w cieście, udekorowane trójkolorowym, naturalnie barwionym, jeżynowym kremem. Wzbudzały zachwyt zarówno wyglądem, jak i smakiem. Bardzo polecam!
Składniki (7 sporych babeczek)
- 75 g miękkiego masła
- 85 g cukru
- 15 g cukru z wanilią
- jajko
- żółtko
- 175 g mąki pszennej
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100 g kefiru
- 150 g jeżyn
Masło utrzeć z cukrem i cukrem z wanilią. Dodać jajko i żółtko, ubić ponownie mikserem. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i solą oraz kefir i ponownie ubić. Dodać umyte jeżyny i delikatnie wymieszać łyżką. Przełożyć do papilotek lub foremek, piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 min. Po ostudzeniu udekorować kremem.
Krem
- 100 g masła
- łyżka cukru pudru
- 300 g serka śmietankowego
- dżem jeżynowy
- jeżyny do dekoracji
Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodać serek i zmiksować. Podzielić na 3 równe części i przełożyć do miseczek. Do jednej nie dodawać nic, do drugiej 1 niepełną łyżkę dżemu (wymieszać), do drugiej 2 łyżki (również wymieszać). Przełożyć do woreczków z tylkami lub szpryc i dekorować w dowolny sposób, układać na wierzchu kremu po 1 jeżynie. Ja użyłam specjalnego adapteru do robienia trójkolorowego kremu. Przechowywać w lodówce.
jakie sliczne!!!
OdpowiedzUsuńPrzecież to wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńNa jeżyny już chyba się nie załapię, ale pomysł świetny :)
OdpowiedzUsuńPrześliczne!
OdpowiedzUsuńU mnie już jeżyn nie ma, niestety...