niedziela, 27 listopada 2016

Cynamonowy wirujący chlebek


Miałam ochotę na cynamonki lub inne słodkie drożdżówki z korzennym akcentem, ale niewielka ilość czasu nie pozwoliła mi na dłuższe przebywanie w kuchni. W takiej sytuacji nie pozostało mi nic innego, jaak tylko zrobienie jednego, większego, drożdżowego chlebka z cynamonowym zakrętasem ;) No, co tu dużo mówić - pycha! Koniecznie do powtórzenia.

Składniki
Ciasto
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 235 ml ciepłego mleka
  • 80 ml ciepłej wody
  • 2 czubate łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 60 g masła, stopionego
  • 450 g mąki pszennej
  • 75 g posiekanych orzechów włoskich
Drożdże wsypać do miski, zalać mlekiem oraz wodą, następnie odstawić je na 5-10 min. w ciepłe misce. Dodać cukier, sól, stopione masło i mąkę. Zagnieść jednolite, elastyczne ciasto. Pod koniec zagniatania dodać orzechy. Przykryć miskę suchą, czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5-2 h, aż ciasto podwoi swą objętość. W tym czasie przygotować nadzienie,

Nadzienie
  • 80 g cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 jajko, roztrzepane
Wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę.

Ciasto odgazować. Stolnicę posypać mąką i rozwałkować na niej ciasto na wymiar ok. 23 x 40 cm. Posmarować ciasto nadzieniem i zwinąć w rulon wzdłuż dłuższej krawędzi. Przełożyć do przygotowanej foremki (użyłam jednorazowej aluminiowej formy, można użyć też blaszki o wym. 23 x 13 cm). Przykryć czystą ściereczką i odstawić ponownie w ciepłe miejsce na ok. 40-60 min. Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Wstawić do piekarnika i piec ok. 45-50 min. Wyciągnąć z foremki i wystudzić na kratce. Smacznego!



źródło: klik

3 komentarze:

  1. piękne jesienne zdjęcia :)
    chlebek wygląda pysznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny :)
    Zapraszam do siebie - www.jedzrosliny.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, idealny na początek grudnia :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)