Indywidualne, puszyste waniliowe serniczki w pucharkach na spodzie z kruchych, korzennych ciasteczek i z frużeliną z żurawin, którą równie dobrze można zastąpić np. czerwoną porzeczką. Pyszne, lekkie jak chmurka! Polecam :)
Składniki (3 porcje jak na zdjęciu)
- szklanka surowej żurawiny
- pół szklanki cukru
- 6 ciasteczek speculoos
- 300 g tłustego, białego twarożku
- jajko, sparzone
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru z wanilią
Żurawinę wrzucić do garnuszka, podlać odrobiną wody. Dodać cukier i gotować na małym ogniu, aż żurawina zmięknie, a całość zgęstnieje. Ciasteczka pokruszyć i wsypać na dno pucharków. Białko ubić na sztywno ze szczyptą soli. Żółtko utrzeć z cukrem z wanilią, dodać serek, zmiksować i delikatnie dodać białko, wymieszać łyżką. Wyłożyć na ciasteczka. Polać sosem żurawinowym i podawać.
Lubię takie wyporcjowane desery,ten jest w dodatku bardzo świąteczny :)
OdpowiedzUsuńMmm wygląda pysznie))
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na deser :)
OdpowiedzUsuńMogę się poczęstować...? Wygląda zjawiskowo!
OdpowiedzUsuńPewnie! Dziękuję :*
Usuń