Nazwa dzisiejszych ciasteczek rzeczywiście nawiązuje do ich smaku i wyglądu. Bliźniaki - bo składane po dwa, piekielne - intensywnie czekoladowy krem zawiera dodatek ostrego chilli i cynamonu. Idealnie komponuje się z mocno kakaowym, maślanym ciasteczkiem. , A poza tym... piekielnie dobrze smakują! Dla mnie najlepsze prosto z lodówki, choć w tej kwestii zdania były podzielone. Polecam!
Składniki
Ciastka
- 70 g zimnego masła
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1/2 szklanki mąki
- łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżka kakao
- żółtko
Krem
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g śmietany kremówki
- szczypta cynamonu
- szczypta ostrego chilli w proszku
Czekoladę pokroić na mniejsze kawałki. Śmietankę podgrzać (nie doprowadzić do zagotowania!), zalać nią czekoladę i odstawić na chwilę, by się roztopiła. Dodać cynamon i chilii, wszystko dokładnie wymieszać. Przekładać kremem upieczone ciasteczka. Smacznego! :)
źródło: gazetka "Ciasta świąteczne" '06
One byłyby chyba idealne dla mnie! *,*
OdpowiedzUsuńTo zdecydowanie coś dla mnie; uwielbiam połączenie czekolady z ostrym chilli :)
OdpowiedzUsuń