czwartek, 27 kwietnia 2017

Kokosowy pudding z chia z musem z mango (bez cukru, GF, wegański)



Desery też potrafią być zdrowe ;) Szczególnie, gdy przygotowywane są z tak zdrowych składników. Nasiona chia, czyli nasiona szałwii hiszpańskiej cieszą się ostatnio sporym zainteresowaniem, między innymi wśród blogerów. Sama często jadam je wymieszane z jogurtem, z musli i owocami. Dziś w nieco innej formie, kokosowej, całkowicie bezcukrowej (miodu czy innych słodzików też nie ma - uwierzcie, wystarczy dojrzałe mango), wegańskiej i wolnej od glutenu. Polecam!
PS deserek najlepiej zrobić wieczorem poprzedniego dnia.


Składniki (2 większe porcje lub 3 mniejsze)
  • 3/4 szklanki mleczka kokosowego
  • 3/4 szklanki innego mleka (roślinnego lub w wersji niewegańskiej - krowiego)
  • 50 g nasion chia
  • 2 dojrzałe mango
Mleczko kokosowe wymieszać z mlekiem w naczyniu (np. w miseczce). Dodać nasiona chia, wymieszać i odstawić na 30 min. Przelać do pucharków lub szklanek, przykryć folią i wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Mango umyć, obrać, zmiksować blenderem. Polać deser przed podaniem.


4 komentarze:

  1. Ja jadam takie na śniadania, pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pytanko- mleczko kokosowe takie z puszki ? Czy mleko kokosowe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam, przeoczyłam pytanie. Mleczko kokosowe z puszki, takie gęste. Pozdrawiam ciepło :)

      Usuń
  3. Idealny deser, zdecydowanie to jest mój ulubiony :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)