sobota, 15 kwietnia 2017

Mazurek chałwowy




Genialny mazurek, pełen różnych smaków i aromatów, idealnie wyważonych i pasujących do siebie. Chałwa świetnie pasuje do wszelkich wypieków, choć podejrzewam, że ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. Całość oczywiście na maślanym spodzie, smak chałwowego kremu przełamałam dodatkiem dżemu i polewą z gorzkiej czekolady. Z wierzchu posypałam ciasto chrupiącymi migdałami, które wcześniej podprażyłam na suchej patelni, aby wydobyć z nich cudowny zapach i smak. Polecam!
Korzystając z okazji, chciałabym złożyć najlepsze wielkanocne życzenia wszystkim Czytelnikom. Alleluja!

Składniki
Spód
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła, lekko zmiękczonego, pokrojonego w kostkę
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka zimnego mleka
Z mąki usypać wzgórek, zrobić w nim wgłębienie. Włożyć w nie masło, wsypać sól, cukier i wbić jajko. Palcami wymieszać i połączyć składniki na gładką masę. Powoli zagniatać mąkę, ugniatając ostrożnie, aż ciasto będzie miało ziarnistą konsystencję. Wlać mleko, delikatnie połączyć palcami z resztą ciasta. Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie. Ugnieść kulę, owinąć w folię, włożyć na 30 min. do lodówki. Po tym czasie rozwałkować na prostokąt, obciąć mniej równe brzegi, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuć widelcem w kilku miejscach. Piec na złocisty kolor przez 30 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Ostudzić.

Masa chałwowa
  • 200 g miękkiego masła
  • 400 g chałwy waniliowej
Miękkie masło utrzeć mikserem do białości, dodać chałwę i wszystko razem dokładnie zmiksować.

Dodatkowo
  • kilka łyżek gęstego dżemu, np. z truskawek
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g podprażonych na suchej patelni płatków migdałowych
Na upieczony spód wyłożyć równomiernie dżem i go rozsmarować. Łyżką w kilku miejscach ułożyć masę chałwową, rozsmarować przy pomocy noża. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Polać mazurek i posypać migdałami. Smacznego!



źródło: spód M. Roux

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)