Definitywnie moja ulubiona babka. Robię ją cały rok, w zimie w wersji kakaowej, w lecie z truskawkami, malinami, jagodami, a teraz z rabarbarem. Bardzo prosta, często robię ją wrzucając wszystko do miksera i zostawiam do połączenia składników. Jeszcze nie zdarzyło mi się, aby nie wyszła :).
Składniki
- margaryna (250 g) o temp. pokojowej
- szklanka cukru
- cukier waniliowy
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- rabarbar lub inne owoce, np jabłko + 3 garście truskawek
Rabarbar umyć, obrać i pokroić na kawałeczki. Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać jajka, wymieszać. Do masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 30x12 cm, na wierzch wyłożyć rabarbar lub inne owoce. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C prze 45 min. lub chwilę dłużej *, do 'suchego patyczka' (ciasto jest suche w środku, a z wierzchu zarumienione).
* wersję jabłkowo-truskawkową piekłam równe 50 min.
wersja letnia - owocowa podoba mi się najbardziej..
OdpowiedzUsuńPodoba mi sie pomysł na babke z truskawkami i ten wariant wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńz kubkiem świeżego soku z owoców pyszna!
OdpowiedzUsuńo matko i córko! a wiesz co? ja nigdy owocowej babki nie jadłam ;P
OdpowiedzUsuńnie licząc babeczek of kors ale to nie to samo (;
Asiejko - mi też, zdecydowanie :)
OdpowiedzUsuńSzarlotku - cieszę się :)
Paula - dokładnie!
Viri - musisz koniecznie spróbować! :)
Uwielbiam takie ciasta ... pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńJaka piekna:) Naprawde z mila checia poczestuje sie;)
OdpowiedzUsuńAnytsujx - dziękuję :)
OdpowiedzUsuńGosiu - Częstuj się, częstuj!:)
A z bananami próbowałaś?ja bym się skusiła
OdpowiedzUsuńTak, ale szybko trzeba zjadać, bo ciemnieją i nieładnie wyglądają :)
UsuńPyszna, upieklam z kawałkami czekolady. Takiego przepisu szukałam. Teraz tylko czekać na owoce sezonowe
OdpowiedzUsuń