Każdy karmel robi inaczej. W internecie można znaleźć co najmniej kilkadziesiąt przepisów, m.in. zamiast wody- śmietana, mleko lub sok z cytryny. Różne są też proporcje składników. Najlepiej co prawda sprawdziłby się też termometr kuchenny, ale że ja się go jeszcze nie dorobiłam, to trzeba sobie radzić, jak się da ;).
Zamiast migdałów można użyć każdych innych orzechów, wedle upodobań.
Składniki
- 1/2 szklanki cukru
- 30 ml wody
- 30 g płatków migdałowych
Z migdałami jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńMi najbardziej właśnie z migdałami smakuje ;).
OdpowiedzUsuńwyglada fajnie:) z tych proporcji ile tego wyjdzie?
OdpowiedzUsuńNie wiem nawet, w jaki sposób można by określić ilość. Jedna tafla. W każdym razie - mało ;)
Usuń