czwartek, 17 czerwca 2010

Muffinki Pina Colada


No, może nie do końca Pina Colada, ale taka nazwa mi do nich pasuje, więc nie zmieniam. Jestem ogromną fanką połączenia: kokos + ananas, a gdy zobaczyłam tutaj przepis na takie muffinki - to już w ogóle nie mogłam się oprzeć. Zdjęcie nie jest powalającej jakości ;) - stary aparat - , ale niebawem (znaczy kiedy skończą się już świeże owoce :D) mam zamiar kolejny raz te babeczki wykonać, może uda mi się ładniejszą fotkę zrobić.


Składniki

  • 170 g masła o temp. pokojowej
  • 275 g cukru
  • 3 jaja o temp. pokojowej
  • 250 ml mleka kokosowego dobrze wstrząśniętego
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 380 g mąki
  • łyżeczka soli *
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych
Rozgrzać piekarnik do 175 st. C. Masło zmiksować z cukrem do uzyskania jasnej barwy. Dodać jaja (po kolei, nie wszystkie naraz) i zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. W jednej misce połączyć mąkę, sól, proszek do pieczenia. W innym naczyniu mleko kokosowe z ekstraktem. Do zmiksowanego masła dodawać kolejno: 1/3 składników suchych, ½ mokrych, 1/3 suchych, ½ mokrych i 1/3 suchych. Zmiksować na tyle, żeby się połączyły. Wkręcić do masy wiórki kokosowe. Masę przełożyć do wyłożonej papilotkami foremki. Piec 18-22 minut do suchego patyczka. Po 15 minutach odwrócić foremkę, aby muffiny równo się upiekły.


Składniki na krem
  • 110 g masła
  • 1 opakowanie sera Philadelphia lub śmietankowego (225 g)
  • 75-150 g cukru pudru **
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • ananas
Zmiksować masło z serkiem. Dodać cukier i zmiksować. Masą udekorować muffiny. Wetknąć kawałki ananasa.


* daję szczyptę
** trzeba dodawać powoli, próbować, czy nam wystarczy ;)

7 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)