czwartek, 15 lipca 2010

Szarlotka sypana



Zobaczyłam
tu przepis na to ciasto i nie mogłam się oprzeć. Ciekawił mnie ogromnie smak tej szarlotki, więc w końcu ją zrobiłam. Jest pyszna i bardzo, bardzo prosta. W zasadzie - do przygotowania w ciągu 5 minut, nie licząc czasu pieczenia. Polecam bardzo serdecznie!


Składniki
  • słoik o pojemności 0,9 l musu jabłkowego
  • 1 szklanka mąki (szklanka o pojemności 250 ml)
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 15 dag masła lub margaryny
  • pół łyżeczki cynamonu
Wszystkie suche składniki (oprócz cynamonu) wymieszać w misce, podzielić powstałe ciasto na 3 części. Do jednej części dodać cynamon. Tortownicę o średnicy 23 cm* wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem**, wysypać jedną część proszku, wyłożyć połowę jabłek, wysypać kolejną część proszku, drugą połowę jabłek, a na wierzch ostatnią część sypkich składników z dodatkiem cynamonu.  Na wierzchu ułożyć wiórki masła. Piec ok. 70 minut w 190 st. C.


* z tej porcji zrobiłam dwie szarlotki w foremce o śr. 16 cm
** nie smarowałam boków masłem.


21 komentarzy:

  1. Mniam, choć na szarlotkę sobie jeszcze poczekam (czekam wciąż na jabłuszka z domowego ogródka), to tej Twojej z pewnością nie ominę!:)
    Powrócę tu, niebawem - spisać przepis.
    Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm...tak dawno u mnie w domu nie było szarlotki. zbyt dawno;)
    pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. taka szybka szarlotka? kurcze to ja ją zapisze na powakacyjny czas studiów ;P

    OdpowiedzUsuń
  4. Olu - powracaj :) Ja jestem pewna, że ze świeżych jabłek też ją zrobię :)
    Malwino - U mnie też nie było właśnie i musiałam to zmienić.
    Viri - O tak, na studia się przyda :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Czaję się od dawna na to ciasto i jakoś nigdy mi z nim nie po drodze. Może w jesiennym sezonie? ;)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. robiłam kiedys podobne sypane ciasto i mi się nie udało. co prawda wtedy jeszcze nie zajmowało mnie gotowanie i pichcenie i niewiele umiałam. ale w końcu takie ciasto powinno udać sie każdemu :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. ale wyglada smacznie! do herbatki wspaniale by mi pasowala:) Jeszcze nie robilam szarlotki takiej sypanej, ale moze w koncu sie zbiore...

    OdpowiedzUsuń
  8. pysznie wygląda! takiej jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Też ją kiedyś robiłam :) pyyyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale dawno nie jadłam szarlotki... A ta wydaje suę bardzo prosta w przygotowaniu i wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam jabłka, a więc i szarlotkę! I Twoja wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  12. O tak, szarlotka sypana jest przepyszna! Wspaniale wygląda u Ciebie:)

    OdpowiedzUsuń
  13. O sypanej szarlotce słyszałam, ale jeszcze nie jadłam. Coś zostało...?

    OdpowiedzUsuń
  14. Sliczna szarlotka, wyglada naprawde cudownie:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Szarlotka wygląda mega apetycznie ..., też już piekłam to ciasto, przepis znam z programiu Ewy Wachowicz :), pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  16. to chyba 2-ga taka szarlotka, ktorą ostatnio widzialam i coraz poważniej zastanawiam się nad jej upieczeniem;D
    piękne zdjęcia

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  17. śliczna jest ta Twoja szarlotka!!!:))) pysznie się prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
  18. przepis wyjątkowy:) powód- to ciasto wygląda wyjątkowo smacznie:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  19. Zaytoon - polecam, spróbuj :)
    Asiejko - toż to niemożliwe jest, żeby nie wyszło... ;)
    Aga - pasuje świetnie, do kawy też.
    Paula - dziękuję
    Mirabelko - dzięki
    Kasiu - dziękuję :D
    Kuba - dziękuję
    Majanko - dziękuję
    Ewo - nic, kompletnie nic :D
    Gosiu - dziękuję
    Anytsujx - prawda, że pyszna?
    Ciastello - polecam ją :)
    Ilko - dziękuję
    Beatko- dzięki :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  20. właśnie upiekłam rewelacja

    OdpowiedzUsuń
  21. Bardzo się cieszę, że smakowała. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)