sobota, 17 lipca 2010

Ciasto drożdżowe z jagodami i kokosową kruszonką



Lubicie jagodzianki? ... Co to w ogóle za pytanie! Ja je uwielbiam, ale robiłam tylko raz w życiu. Wszystko przez to, że z cukierni, w której się w nie zaopatrujemy - są bardzo dobre i nie ma potrzeby robić samemu ;). Zwykle kupna jagodzianka kojarzy się z wielką suchą bułką, ale te, które my mamy - zawsze mają w sobie pełno jagód i stosunkowo niewiele ciasta. W każdym razie w czasie, który mógłby być poświęcony na jagodzianki, upiekłam ciasto drożdżowe z jagodami. Wyrastało ponad 3 godziny, było mięciutkie i puszyste. A przepis to nic innego, jak moje ostatnie ciasto z truskawkami, powiększyłam tylko porcję i zmieniłam nieco kruszonkę.
Ja tymczasem uciekam na wesele, a już po weekendzie zapraszam wraz z Asią na czekoladową pyszność ;).


Składniki
  • 750 g mąki pszennej + 3 łyżeczki
  • 65 g drożdży (świeżych)
  • 370 ml mleka
  • 170 g cukru + 1 łyżeczka
  • 120 g masła
  • kilka kropel olejku rumowego
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 500 g jagód
Drożdże rozkruszyć w lekko ciepłym mleku, zasypać łyżeczką cukru i trzema łyżeczkami mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, dodać do niej rozczyn, rozpuszczone, lekko ciepłe masło, jajka, cukier sól i olejek. Wyrobić ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, krótko zagnieść ponownie, znów odstawić. Blachę wyłożyć ciastem. Jagody umyć, mrożone rozmrozić, położyć na ciasto. Odstawić na jakieś 20 min. do napuszenia.


Składniki na kruszonkę
  • 230 g mąki
  • 90 g cukru
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 60 g wiórków kokosowych
  • 150 g zimnego masła, pokrojonego w kawałki
Ze wszystkich składników zagnieść kruszonkę, posypać ciasto. Piec w temp. 200 st. C około 40-50 min.

14 komentarzy:

  1. chyba nie znam kogoś, kto nie lubi jagodzianek. podobnie jest ze słodkim ciastem z owocami :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie ciasto u mnie zawsze cieszy się popularnością a i możliwości jest tyle ile gatunków owoców, które znajda tu zastosowanie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealne, weekendowe ciasto :) Ja najbardziej lubię z truskawkami i jagodami :) No i ta kruszonka. Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Asiejko - zgadzam się ;)
    Wiosenko - dokłądnie! :D
    Kasiu - ja lubię chyba w każdej wersji. :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. mmm pycha;D ja robiłam ostatnio maślankowe z jagodami, ale drożdżowe może być jeszcze lepsze;)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Drożdżowe z jagodami... Jeeejku!

    A tej pyszności, to jestem bardzo ciekawa! ;))

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda smakowicie...spróbuję z czereśniami:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Też mam taką piekarnię, w której jagodzianki są zaskakująco pyszne. I jest na nich tyyle kruszonki, a w środku tyyle cudownie słodkich jagód...

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepyszne to ciacho jest ! I jeszcze kokosowa kruszonka,mniam!:))
    A jagodzianki to ja wielbię!:)

    OdpowiedzUsuń
  10. jagodzianki są pyyyycha, ja u mnie w mieście nie trafiłam na takowe dobre, ale znam miejsce gdzie są wspaniałe, mimo to lubię upiec bułeczkę borówkami nafaszerowaną (:

    i oczywiście, dołączam się do zaproszenia ;P

    OdpowiedzUsuń
  11. piękne to Twoje jagodowe ciacho!!::))) mniam

    OdpowiedzUsuń
  12. Drożdżowe z jagodami i kruszonką...mmm to musi być pyszne! Jagodzianki oczywiście uwielbiam, są one taką kwintesencją lata dla mnie. :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciastello - a ja maślankowego z jagodami nie robiłam, z morelami - tak.
    Zaytoon - nie jadłaś nigdy? :)
    Beatko - myślę, że z czereśniami będzie równie pyszne.
    Arven - i właśnie takie są najlepsze!
    Majanko - zgadzam się z Tobą!
    Viridianko - :D
    Cudawianko - było, było :)
    Ilko - dziękuję.
    Agnieszko - dla mnie też :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)