Staram się dodać jak najwięcej przepisów, póki jeszcze mogę, bo za chwilę wakacje i wyjeżdżam na dość długo... . Jak już wczoraj wspominałam, zachciało nam się drożdżowego ciasta, a że pod ręką były truskawki... No, co ja poradzę, że czekam na te owoce cały rok, a kiedy już są to objadam się nimi bez przerwy, 'póki się da'? ;) Więc było ciasto drożdżowe, truskawki i była też migdałowa kruszonka, która świetnie komponowała się z owocami. Ciasto wyszło mi mięciutkie, wyrastało dość szybko (tutaj jednakowoż trzeba zauważyć, że robiłam i myślałam o kilku rzeczach naraz więc być może straciłam rachubę czasu), w każdym razie nam smakowało :).
update: zdjęcia zostały zmienione, bo poprzednie mi się nie podobały. Tym razem zrobiłam ciasto w wersji z malinami i porzeczkami. Zamiast masła dodałam 80 g oliwy z oliwek (ciasto zachowa dłużej świeżość). Jestem nim na nowo "zauroczona" - mniam!
Składniki
- 500 g mąki pszennej + 2 łyżeczki
- 45 g drożdży (świeżych)
- 1/4 l maślanki
- 100 g cukru + 1 łyżeczka
- 80 g masła
- łyżeczka ekstraktu migdałowego
- 1 jajko
- szczypta soli
- 500 g truskawek
Drożdże rozkruszyć w lekko ciepłej maślance, zasypać łyżeczką cukru i dwoma łyżeczkami mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, dodać do niej rozczyn, rozpuszczone, lekko ciepłe masło, jajko, cukier sól i olejek. Wyrobić ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, krótko zagnieść ponownie, znów odstawić. Blachę wyłożyć ciastem. Truskawki umyć, obrać i pokroić na plasterki tak, żeby zakryć całe ciasto. Odstawić na jakieś 20 min. do napuszenia.
Składniki na kruszonkę
Składniki na kruszonkę
- 160 g mąki
- 60 g cukru
- łyżeczka ekstraktu migdałowego
- 35 g migdałów w płatkach
- cukier migdałowy
- 100 g masła
Ze wszystkich składników zagnieść kruszonkę, posypać ciasto. Piec w temp. 200 st. C około 40-50 min.
Wspaniała kruszonka. Slicznie wyrosniete ;)
OdpowiedzUsuńwyrośnięte, puchate, truskawkowe, z kruszonką - doskonałe jak dla mnie Maniu ;*
OdpowiedzUsuńPycha ciasto, też robiłam takie tyle, że kruszonka była zwykła:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńPiękne i pyszne ciasto. Właśnie takie uwielbiam!
OdpowiedzUsuńA dokąd wybywasz na wakacje?
kruszonka..najpyszniejsza!:-)
OdpowiedzUsuńMadziu ciasto wyglada rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńZebym tylko miala chwilke wolna ...:(
Sezon owocowy ucieka mi przed nosem a ja nic nie pichce :(
Musze sie poprawic :))
Piekne, kolorowe ciasto Madziu! Idealne na wakacje :)
OdpowiedzUsuńSmakowite! I ja dzisiaj przygotowuję drożdżowe z truskawkami. Tylko kruszonki brak, gdyż masło mi się akurat bezczelnie skończyło...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! :)
Emma - dziękuję :)
OdpowiedzUsuńViri - dzięki ;*
Wiosenko - właśnie je widziałam u Ciebie :)
Majanko - ja się zaraz po zakończeniu roku udaję na kurs językowy, także w zasadzie mam dwa tygodnie dłużej szkoły :) a później nad morze.
Asiejko - tak, tylko było jej za mało. Następnym razem - podwójna porcja!
Magdolie - a ja właśnie czekam na Ciebie i czekam, pewnie masz dużo zajęć? :)
Beo - dziękuję :))
Zaytoon - jakże to, bez kruszonki? Ale nic tam, kolejnym razem nadrobisz :):)
Pozdrawiam!
śliczne i bardzo apetyczne ciacho:) uwielbiam drożdżowe, ale z owocami jeszcze nie robiłam, musze to nadrobić;)
OdpowiedzUsuńte zdjęcia są niemożliwie apetyczne! uwielbiam kruszonki w tych ciachach :)
OdpowiedzUsuń