niedziela, 20 czerwca 2010

Ciasto drożdżowe z truskawkami i migdałową kruszonką




Staram się dodać jak najwięcej przepisów, póki jeszcze mogę, bo za chwilę wakacje i wyjeżdżam na dość długo... . Jak już wczoraj wspominałam, zachciało nam się drożdżowego ciasta, a że pod ręką były truskawki... No, co ja poradzę, że czekam na te owoce cały rok, a kiedy już są to objadam się nimi bez przerwy, 'póki się da'? ;) Więc było ciasto drożdżowe, truskawki i była też migdałowa kruszonka, która świetnie komponowała się z owocami. Ciasto wyszło mi mięciutkie, wyrastało dość szybko (tutaj jednakowoż trzeba zauważyć, że robiłam i myślałam o kilku rzeczach naraz więc być może straciłam rachubę czasu), w każdym razie nam smakowało :).
update: zdjęcia zostały zmienione, bo poprzednie mi się nie podobały. Tym razem zrobiłam ciasto w wersji z malinami i porzeczkami. Zamiast masła dodałam 80 g oliwy z oliwek (ciasto zachowa dłużej świeżość). Jestem nim na nowo "zauroczona" - mniam!


Składniki
  • 500 g mąki pszennej + 2 łyżeczki
  • 45 g drożdży (świeżych)
  • 1/4 l maślanki
  • 100 g cukru + 1 łyżeczka
  • 80 g masła
  • łyżeczka ekstraktu migdałowego
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 500 g truskawek
Drożdże rozkruszyć w lekko ciepłej maślance, zasypać łyżeczką cukru i dwoma łyżeczkami mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, dodać do niej rozczyn, rozpuszczone, lekko ciepłe masło, jajko, cukier sól i olejek. Wyrobić ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, krótko zagnieść ponownie, znów odstawić. Blachę wyłożyć ciastem. Truskawki umyć, obrać i pokroić na plasterki tak, żeby zakryć całe ciasto. Odstawić na jakieś 20 min. do napuszenia.


Składniki na kruszonkę
  • 160 g mąki
  • 60 g cukru
  • łyżeczka ekstraktu migdałowego
  • 35 g migdałów w płatkach
  • cukier migdałowy
  • 100 g masła
Ze wszystkich składników zagnieść kruszonkę, posypać ciasto. Piec w temp. 200 st. C około 40-50 min.


11 komentarzy:

  1. Wspaniała kruszonka. Slicznie wyrosniete ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyrośnięte, puchate, truskawkowe, z kruszonką - doskonałe jak dla mnie Maniu ;*

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha ciasto, też robiłam takie tyle, że kruszonka była zwykła:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne i pyszne ciasto. Właśnie takie uwielbiam!
    A dokąd wybywasz na wakacje?

    OdpowiedzUsuń
  5. kruszonka..najpyszniejsza!:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Madziu ciasto wyglada rewelacyjnie :)
    Zebym tylko miala chwilke wolna ...:(
    Sezon owocowy ucieka mi przed nosem a ja nic nie pichce :(
    Musze sie poprawic :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Piekne, kolorowe ciasto Madziu! Idealne na wakacje :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Smakowite! I ja dzisiaj przygotowuję drożdżowe z truskawkami. Tylko kruszonki brak, gdyż masło mi się akurat bezczelnie skończyło...

    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Emma - dziękuję :)
    Viri - dzięki ;*
    Wiosenko - właśnie je widziałam u Ciebie :)
    Majanko - ja się zaraz po zakończeniu roku udaję na kurs językowy, także w zasadzie mam dwa tygodnie dłużej szkoły :) a później nad morze.
    Asiejko - tak, tylko było jej za mało. Następnym razem - podwójna porcja!
    Magdolie - a ja właśnie czekam na Ciebie i czekam, pewnie masz dużo zajęć? :)
    Beo - dziękuję :))
    Zaytoon - jakże to, bez kruszonki? Ale nic tam, kolejnym razem nadrobisz :):)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. śliczne i bardzo apetyczne ciacho:) uwielbiam drożdżowe, ale z owocami jeszcze nie robiłam, musze to nadrobić;)

    OdpowiedzUsuń
  11. te zdjęcia są niemożliwie apetyczne! uwielbiam kruszonki w tych ciachach :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...