Sernik na zimno to coroczne 'must have' sezonu malinowego. Ten również miał być z malinami. Udałam się do sąsiadki, żeby kupić koszyczek (a sernikowa koncepcja już dawno była w mojej głowie, składniki w lodówce, brakowało tylko owoców). Okazało się, że jestem spóźniona - ostatnie 5 koszyczków kupił ktoś inny. Myślę - trudno. Mam jeszcze jeżyny (akurat zerwane :>) i borówki w lodówce. A różową galaretkę zamienię na niebieską!
I powstał kolejny sernik... Bo czy może być coś lepszego od spodu z maślanych herbatników (u mnie tym razem niekruszone, bo się zapędziłam i zapomniałam o pierwotnym pomyśle) i rozpływającej się w ustach kremowej masy serowej, przełamanej kwaskowatością fioletowych i niebieskich owoców, zanurzonych w słodkiej galaretce?
PS Do tego sernika nie potrzebujemy żelatyny, pod warunkiem, że użyjemy jak najtłustszej śmietanki i serka. To zapewni deserowi stabilność i bezproblemowość w krojeniu. Pamiętajmy, żeby nie dodawać za dużo owoców (bo może to przysporzyć trochę kłopotów z dzieleniem na porcje) i o tym, że sernik musi cały czas stać w lodówce!
PS2 Moja galaretka zastygła cudownie nierówno. Sernik przygotowywałam z myślą o gościach, lodówka była zapchana i nie mogłam go zmieścić. W końcu się udało, ale pod kątem. Trudno, i tak był smaczny :-D
PS2 Moja galaretka zastygła cudownie nierówno. Sernik przygotowywałam z myślą o gościach, lodówka była zapchana i nie mogłam go zmieścić. W końcu się udało, ale pod kątem. Trudno, i tak był smaczny :-D
Składniki
- 125 g herbatników Digestive lub innych pełnoziarnistych
- 75 g miękkiego masła
- 300 g zmielonego sera śmietankowego
- 80-100 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 250 ml bardzo gęstej, tłustej śmietany (min. 36%, najlepiej double cream)
- po ok. 200-250 g borówek amerykańskich i jeżyn
- 1-2 galaretki (u mnie niebieskie) + gorąca woda
Herbatniki zmielić na drobne okruszki i wymieszać z masłem (najlepiej w malakserze). Dno tortownicy o śr. 23 cm (zrobiłam w 26, była trochę za duża) wysmarować grubo masłem i wcisnąć przygotowane herbatniki. Wyrównać. Twarożek utrzeć z cukrem pudrem, ekstraktem, sokiem z cytryny. Śmietanę ubić na sztywno i dodać do twarożku. Masę przełożyć na przygotowany spód, wyrównać. Maliny rozłożyć na serniku. Galaretki rozpuścić w połowie podanej na opakowaniu ilości gorącej wody*. Ostudzić, tężejącą wylać na maliny. Przykryć i schłodzić przez 6 h w lodówce.
* jeśli używamy 1 galaretki (na 1/2 l wody) - połowa podanej na opakowaniu ilości wody to 250 ml;
Gdzie kupujesz niebieskie galaretki, bo ja nigdzie ich poszukać nie mogę? :(
OdpowiedzUsuńW moim osiedlowym sklepiku ;) Firmy Wodzisław chyba ;)
UsuńJaki smerfny, cudny torcik :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
znowu chodzi za mną sernik <3 muszę koniecznie zrobić, a ten wygląda świetnie! :)
OdpowiedzUsuńZ takimi owocami jest nawet korzystniejsze :)
OdpowiedzUsuńSlinka mi cieknie, piknie sie prezentuje
OdpowiedzUsuńwygląda nieziemsko:)
OdpowiedzUsuńŚlicznie wygląda, na pewno przepyszny :)
OdpowiedzUsuńŚlicznie się prezentuje z tą niebieską galaretką. Prawie ja ocean ;)
OdpowiedzUsuńKiedyś kupiłam dwie niebieskie galaretki i balam się ich użyć bo myślalam że niebieskie jedzenie jest nieapetyczne. Ale się myliłam:)
OdpowiedzUsuńJest oryginalne :D
UsuńOd razu widać ,że niebiański:)
OdpowiedzUsuńNie wazne galaretka, wygląda cudnie;)
OdpowiedzUsuńniebiańsko wygląda i pewnie niebiańsko pyszny <3
OdpowiedzUsuńSmurfowy sernik! :D
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie :)
OdpowiedzUsuńSernik z malinami widziałam już kilka razy, ale takiego jeszcze nie :)
OdpowiedzUsuńWyszedł ślicznie :)
Woooow, jaki on jest piękny Maniu! :)
OdpowiedzUsuńŚliczny ten Twój serniczek! Taki smerfastyczny!
OdpowiedzUsuńmmm ta masa smietankowa musi byc pyszna!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńO, dobrze wiedzieć, dzięki! :)
OdpowiedzUsuńwow odjazdowy!
OdpowiedzUsuńco to za ser śmietankowy? użyłaś takiego zwykłego gotowego sera do serników czy typu cream cheese czy jaki?
OdpowiedzUsuńPełnotłusty, bez grudek. Używam "Mój ulubiony".
OdpowiedzUsuńSuper to wygląda :)
OdpowiedzUsuńhttp://dominikamorys.blogspot.com/