Zastanawiam się, czy jakiekolwiek ciasto można nazwać "zdrowym"? Hm, zależy co pod tym pojęciem rozumiemy. Zakładam, że do składników "niezdrowych" zaliczyć można cukier, masło, białą mąkę, etc. Oczywiście można bawić się w tworzenie przepisów, które nie wymagają tych ingrediencji, jednak nie wiem, czy jest w tym jakikolwiek sens. Przecież wszystko można jeść w rozsądnych ilościach, a wtedy na pewno nie grożą nam żadne cywilizacyjne choroby, czyż nie?
Wracając jednak do ciasta - skusiłam się na nie, mimo że odbiega od tradycyjnego brownie. Nie ma w sobie ani grama tłuszczu (to dla przeciwników tradycyjnych słodkości i nadmiaru masła), jest za to napakowane startą cukinią, której zawdzięcza wilgotną strukturę. Warzywa nie czuć w cieście (czy to dobrze? Nie wiem, mnie by nie przeszkadzała), kakao bierze górę nad innymi składnikami. Bardzo, bardzo polecam, jest pyszne i wszyscy byli nim zachwyceni.
Składniki
- 2 jajka
- 200 g cukru
- łyżeczka ekstraktu czekoladowego
- szczypta soli
- 60 ml sosu jabłkowego*
- 150 g mąki pszennej
- 45 g gorzkiego kakao
- 1,5 łyżeczki sody
- łyżeczka cynamonu (dodałam szczyptę)
- 300-320 g cukinii, startej na drobnych oczkach i lekko odciśniętej z nadmiaru wody
- szklanka groszków czekoladowych
Jajka roztrzepać. Dodać cukier, ekstrakt, sól i sos jabłkowy, wymieszać. W drugiej misce wymieszać mąkę, kakao, sodę i cynamon. Do suchych składników dodać mokre i cukinię, wymieszać. Dorzucić czekoladę, jeszcze raz wymieszać. Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej foremki o boku 20 cm. Piec w 175 st. C przez ok. 30-40 min.
* sos jabłkowy to po prostu starte i ugotowane jabłko. Nie bawiłam się w gotowanie, starłam jabłko na drobnych oczkach, odmierzyłam odpowiednią ilość i dorzuciłam do mokrych składników
wygląda pysznie! i do tego ta patera... gdzie zdobyć takie cudeńko? :
OdpowiedzUsuńTKMaxx bodajże :-)
UsuńTo musi być przepyszne ;)
OdpowiedzUsuńJest! :D
UsuńUwielbiam to brownie. :) Zdrowe i przepyszne.
OdpowiedzUsuńKocham brownie, ale z cukinią nie robiłam;)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie:)
OdpowiedzUsuńŚwietne zdjęcia:)
Narobiłaś mi smaka!
Bez tłuszczu i jak pięknie wyrośnięte! :)
OdpowiedzUsuńsmaczne ciacho ,pyszne ,zdrowe ,bo bez tłuszczu ! zapisuję ;d
OdpowiedzUsuńDobra alternatywa dla normalnego brownie, na pewno równie smaczna! :)
OdpowiedzUsuńSuper wygląda, biorę kawałek na spróbowanie ;)
OdpowiedzUsuńciekawe spostrzeżenia odnośnie zdrowych i niezdrowych produktów : ) oby każdy miał takie podejście! : D
OdpowiedzUsuńco ja bym dała za kawałeczek mocno czekoladowego ciacha *_* koniecznie muszę zrobić takie z cukinią!
OdpowiedzUsuńpaterkę masz obłędną <3
co ja bym dała za kawałek mocno czekoladowego ciacha! koniecznie muszę zrobić z cukinią :)
OdpowiedzUsuńpaterkę masz obłędną <3
mmmm..ja też dziś mam w planach browniego:) ale takiego przepisu jeszcze nie widziałam z cukinią:)
OdpowiedzUsuńmaniu, cudna patera!
OdpowiedzUsuńno, ale zawartość też obłędna ;]
Śliczne zdjęcia. ! Te kokardki mnie urzekają. A brownie oczywiście rewelacja!:)
OdpowiedzUsuńWyróżniłam Cię do Versatile Blogger Award:)
OdpowiedzUsuńZobaczcie tutaj:
http://wkadrzesmaku.blogspot.com/2012/09/versatile-blogger-award.html
Pozdrawiam
Karina
Dziękuję, ale już brałam udział w tej zabawie :*
UsuńCzy sos jabłkowy można czymś zastąpić?
OdpowiedzUsuń"* sos jabłkowy to po prostu starte i ugotowane jabłko. Nie bawiłam się w gotowanie, starłam jabłko na drobnych oczkach, odmierzyłam odpowiednią ilość i dorzuciłam do mokrych składników"
Usuń