sobota, 8 września 2012

Brownie z cukinią (beztłuszczowe)



Zastanawiam się, czy jakiekolwiek ciasto można nazwać "zdrowym"? Hm, zależy co pod tym pojęciem rozumiemy. Zakładam, że do składników "niezdrowych" zaliczyć można cukier, masło, białą mąkę, etc. Oczywiście można bawić się w tworzenie przepisów, które nie wymagają tych ingrediencji, jednak nie wiem, czy jest w tym jakikolwiek sens. Przecież wszystko można jeść w rozsądnych ilościach, a wtedy na pewno nie grożą nam żadne cywilizacyjne choroby, czyż nie?
Wracając jednak do ciasta - skusiłam się na nie, mimo że odbiega od tradycyjnego brownie. Nie ma w sobie ani grama tłuszczu (to dla przeciwników tradycyjnych słodkości i nadmiaru masła), jest za to napakowane startą cukinią, której zawdzięcza wilgotną strukturę. Warzywa nie czuć w cieście (czy to dobrze? Nie wiem, mnie by nie przeszkadzała), kakao bierze górę nad innymi składnikami. Bardzo, bardzo polecam, jest pyszne i wszyscy byli nim zachwyceni.


Składniki
  • 2 jajka
  • 200 g cukru
  • łyżeczka ekstraktu czekoladowego
  • szczypta soli
  • 60 ml sosu jabłkowego*
  • 150 g mąki pszennej
  • 45 g gorzkiego kakao
  • 1,5 łyżeczki sody
  • łyżeczka cynamonu (dodałam szczyptę)
  • 300-320 g cukinii, startej na drobnych oczkach i lekko odciśniętej z nadmiaru wody
  • szklanka groszków czekoladowych
Jajka roztrzepać. Dodać cukier, ekstrakt, sól i sos jabłkowy, wymieszać. W drugiej misce wymieszać mąkę, kakao, sodę i cynamon. Do suchych składników dodać mokre i cukinię, wymieszać. Dorzucić czekoladę, jeszcze raz wymieszać. Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej foremki o boku 20 cm. Piec w 175 st. C przez ok. 30-40 min.


* sos jabłkowy to po prostu starte i ugotowane jabłko. Nie bawiłam się w gotowanie, starłam jabłko na drobnych oczkach, odmierzyłam odpowiednią ilość i dorzuciłam do mokrych składników



źródło: klik

21 komentarzy:

  1. wygląda pysznie! i do tego ta patera... gdzie zdobyć takie cudeńko? :

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam to brownie. :) Zdrowe i przepyszne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham brownie, ale z cukinią nie robiłam;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda obłędnie:)
    Świetne zdjęcia:)
    Narobiłaś mi smaka!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bez tłuszczu i jak pięknie wyrośnięte! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. smaczne ciacho ,pyszne ,zdrowe ,bo bez tłuszczu ! zapisuję ;d

    OdpowiedzUsuń
  7. Dobra alternatywa dla normalnego brownie, na pewno równie smaczna! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super wygląda, biorę kawałek na spróbowanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. ciekawe spostrzeżenia odnośnie zdrowych i niezdrowych produktów : ) oby każdy miał takie podejście! : D

    OdpowiedzUsuń
  10. co ja bym dała za kawałeczek mocno czekoladowego ciacha *_* koniecznie muszę zrobić takie z cukinią!
    paterkę masz obłędną <3

    OdpowiedzUsuń
  11. co ja bym dała za kawałek mocno czekoladowego ciacha! koniecznie muszę zrobić z cukinią :)
    paterkę masz obłędną <3

    OdpowiedzUsuń
  12. mmmm..ja też dziś mam w planach browniego:) ale takiego przepisu jeszcze nie widziałam z cukinią:)

    OdpowiedzUsuń
  13. maniu, cudna patera!
    no, ale zawartość też obłędna ;]

    OdpowiedzUsuń
  14. Śliczne zdjęcia. ! Te kokardki mnie urzekają. A brownie oczywiście rewelacja!:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wyróżniłam Cię do Versatile Blogger Award:)
    Zobaczcie tutaj:
    http://wkadrzesmaku.blogspot.com/2012/09/versatile-blogger-award.html

    Pozdrawiam
    Karina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, ale już brałam udział w tej zabawie :*

      Usuń
  16. Czy sos jabłkowy można czymś zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. "* sos jabłkowy to po prostu starte i ugotowane jabłko. Nie bawiłam się w gotowanie, starłam jabłko na drobnych oczkach, odmierzyłam odpowiednią ilość i dorzuciłam do mokrych składników"

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...