poniedziałek, 21 maja 2012

Muffinowe ciasto jogurtowe z rabarbarem


Tata, wracając rano z pracy, wstąpił do warzywniaka. Po przebudzeniu zobaczyłam więc młode ziemniaki, dwie główki młodej kapusty, świeże pomidory, ogórki i mnóstwo innych rzeczy. Wśród nich - ogromne łodygi rabarbaru przewiązane tasiemką. Tata uśmiechnął się i powiedział "Mańka, zorganizowałem ci trochę czasu". Żadna to dla mnie kara, ba! Sama przyjemność. Obrałam więc i umyłam tatusiowy zakup, pokroiłam na kawałeczki. Trochę zamroziłam, trochę zabrałam do ciasta, a z reszty zrobiłyśmy z Mamą obłędny, rabarbarowy kompot. Jeśli chodzi o ciasto to miało być kruche, ale otworzyłam lodówkę i wyleciał mi z niej jogurt - pomyślałam więc: może coś na jogurcie? Wszyscy tak narzekają, że się robią zakalce, a co mi tam - spróbuję. I oto jest, najprostsze ciasto jogurtowe. Mniam! Przepis podpatrzony u Pieczarki ;-) Dziękuję!
  
Składniki
  • szklanka jogurtu brzoskwiniowego
  • szklanka cukru
  • 2,5 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 ml oleju
  • 1 cukier waniliowy (16 g)
  • 200-250 g umytego, obranego i pokrojonego na kawałeczki rabarbaru
Mokre składniki wymieszać w jednej misce, suche składniki w drugiej. Mokre wlać do suchych i wymieszać łyżką, tylko do połączenia składników. Nie mieszać za długo. Masę przelać do formy (u mnie podłużna o wym. 30x12 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wyłożyć na wierzch rabarbar, lekko go wcisnąć w ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st. C. Piec ok. 40 minut z termoobiegiem (lub do tzw. "suchego patyczka").


26 komentarzy:

  1. Przepysznie i pięknie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  2. Hihi, fajny widok musiał być :D Ciacho wygląda przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentacja taka, że chyba i ja niedługo skuszę się na coś z rabarbarem. Wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jogurtowe jest zawsze takie pysznie wilgotne

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wygląda,a patera jaka cudna:)

    OdpowiedzUsuń
  6. śliczne ciasto :)
    fajnie tak z rana taki prezent w kuchni znaleźć :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniałe to ciasto !Uwielbiam ciasta na jogurcie, są takie lekkie,pachnące. Cudownie u Ciebie wygląda Maniu:*

    OdpowiedzUsuń
  8. ależ mam ochotę na ciasto, ale K. zabronił mi piec, bo za gorąco w mieszkaniu przez to ;p

    :)

    OdpowiedzUsuń
  9. mmmm ale cicho! uwielbiam jogurtowe!
    akurat mam rabarbar muszę coś z niego wykombinować ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Skusiłaś mnie tym ciachem:). Uwielbiam jogurtowe. Podoba mi się ten dodatek soku brzoskwiniowego:).

    OdpowiedzUsuń
  11. uwielbiam takie jogurtowe ciasta (:

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja bym mojemu ojcu coś zrobiła albo zarzuciła fochem jak stąd do LA. Jebnęła wszystkim i zobaczyłby ciasto za rok xD Ale to ja :D

    Pycha! Daj kawałek do kawy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A proszę bardzo! :*
      Haha, Ty to Ty, a dla mnie to był wspaniały prezent <3 :DDD

      Usuń
  13. pysznie i prosto, czego chcieć więcej:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Mogę kawałeczek?
    Musi być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  15. widzisz Mańka jak tatko dba o Ciebie:) cudne ciacho:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiadomo, Tatuś dobra rzecz ;-) <3

      Usuń
  16. ależ apetycznie wygląda to ciasto....;)))

    OdpowiedzUsuń
  17. Ciasto super, a ta patera to już w ogóle :) Jest po prostu odjazdowa :) A zdradzisz gdzie można taką nabyć? I słuchaj... jakim aparatem cykasz foty, jeśli można zapytać? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, można, to nie tajemnica :-) Olympus e520 :-)
      Internet, z lovelyhome.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...