wtorek, 31 sierpnia 2010

Pączki bananowe


Oryginalne pączki, które chodziły za mną, jak tylko zobaczyłam przepis. Aromatyczne, dzięki przyprawom pachną Bożym Narodzeniem :). W dodatku lekko miodowe i bananowe. Owoce czuć, ale nie dominują nad innymi składnikami.
Struktura tych pączków jest trochę inna niż tradycyjnych, po pierwsze te są na proszku do pieczenia, po drugie mają w sobie banany, które nadają im specyficzny charakter. Miąższ jest trochę cięższy niż w pączkach drożdżowych, ale również bardzo dobry :).
Podaję tak, jak zrobiłam ja.


Składniki (na - zaledwie - 16 pączków)
  • 440 g mąki pszennej (mi było potrzebne ok. 20 g więcej)
  • 12 g proszku do pieczenia
  • 2 g sody (pół łyżeczki)
  • 1/8 łyżeczki cynamonu
  • 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • duża szczypta soli
  • 2 jajka
  • pół szklanki płynnego miodu (szklanka o obj. 250 ml)
  • 2 nieduże banany
  • 55 g kwaśnej śmietany

Na glazurę
  • szklanka cukru pudru
  • kilka łyżek mleka
  • suszone banany do posypania - opcjonalnie
Wszystkie sypkie składniki na ciasto wymieszać w misce. Jajka ubić z miodem, dodać banany, zmiksować. Dodać śmietanę, ponownie zmiksować. Suche składniki wymieszać z mokrymi i zagnieść ciasto - lekko klejące. Gdyby było zbyt klejące, dosypać trochę mąki. Przełożyć na stolnicę oprószoną mąką, podzielić na dwie części. Z każdej uformować rulon. Rulon podzielić na pół, każdą połowę znów na pół i każdą powstałą połowę jeszcze raz na pół ;). Tak, żeby powstało 8 części. Formować pączki, robiąc w środku każdego dziurkę. Smażyć na rozgrzanym oleju. Cukier puder wymieszać z mlekiem (masa ma być dość płynna), glazurą obłożyć pączki i ewentualnie posypać suszonymi bananami.

21 komentarzy:

  1. ale cudne:) i jakie musza byc pyszne:)
    oj kusza, kusza...

    OdpowiedzUsuń
  2. Aga, przyznaję, że bardzo pozytywnie mnie zaskoczyły :)

    OdpowiedzUsuń
  3. oo to może być pyszne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. śliczne te pączki... takie dobro z dziurką :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O! I w dodatku nie na drożdżach. Mega intrygujący pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ojej! ale świetny pomysł! bardzo mnie ciekawi jak smakują.

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie jestem fanką pączków, ale te muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  8. bananowe! ale intrygujące. nie, no, koniecznie muszę je wypróbowac. koniecznie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Fantastyczny pomysł! Wyszły Ci piękne, a smak musi byc niesamowity. Zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zapraszam do zabawy, zajrzyj do mnie!

    OdpowiedzUsuń
  11. od wczoraj "chodzą" za mną pączki. i nijak nie potrafię sobie poradzic z tą zachcianką ;-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Obłędne! Teraz będą i za mnią chodziły ;D Już je sobie drukuję , bo w takie zimno chętnie bym wciągnęła takiego gorącego pączusia ;D

    OdpowiedzUsuń
  13. dziękuję za śliczne komentarze :)) cieszę się niesamowicie, że się Wam spodobały.
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszne są Twoje pączki ... palce lizać !;0

    OdpowiedzUsuń
  15. Jakie cudowne! Dokładnie - palce lizać!:)

    OdpowiedzUsuń
  16. ciekawa jestem ich aromatu :)

    OdpowiedzUsuń
  17. wyglądają rewelacyjnie! smaku jestem strasznie ciekawa ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)