niedziela, 5 września 2010

Biszkopt kakaowy


Co prawda jest to ten sam biszkopt, który wykorzystałam do tortu wiśniowego, ale doszłam do wniosku, że jest na tyle dobry, iż umieszczę go w osobnej notce - żeby zawsze był do niego bezpośredni dostęp. ;)

Składniki
  • 6 jajek
  • 22 dag cukru
  • 5 łyżek wody
  • 8 dag mąki pszennej
  • 6 dag mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kakao
Jajka rozdzielić. Białka ubić na sztywną pianę z połową cukru, żółtka utrzeć z drugą połową i wodą na kogel-mogel. Mąki przesiać z kakao. Żółtka dodać do białek i delikatnie zmiksować. Przesianą mąkę dodać do masy i bardzo ostrożnie wymieszać (mikserem na najwolniejszych obrotach lub łyżką), uważając by piana nie opadła. Przelać masę do przygotowanej formy (dowolnej, w zależności od tego, do czego zużyjemy biszkopt). Piec w 180 st. C przez ok. 30 min (czas pieczenia może się skrócić lub wydłużyć, zależy to od powierzchni blachy).

17 komentarzy:

  1. jest prosty jak stół! już go uwielbiam (((:

    OdpowiedzUsuń
  2. Mi róznież sie rzuciło w oczy ze jest taki prosty , idealny!

    OdpowiedzUsuń
  3. Biszkopt wygląda cudnie, przepis zapisałam, pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowity!Ja biszkoptów nie robię raczej ale z doświadczenia wiem że szybko znikają:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaki ładny, wysoki. Dziękuję za ten przepis Maniu - na pewno mi się przyda:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja uwielbiam kawowe biszkopty.Najczęściej robi się tradycyjne.A ten kryje dodatkowy smak.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajnie,ze podałaś przepis na biszkopt, bo czasammi się szuka i szuka i znaleźć nie może;)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. niby prosty i podstawowy a jednak takie przepisy ciężko znaleźć. Już go zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ale piękny ten twoj biszkopt!

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam biszkoptowe wypieki!:) ja robię troszkę inaczej, ale też wychodzi świetny:) bardzo wysoki ten Twój z 6 jajek:) mój z dodatkiem proszku nie wychodzi taki wielki;) więc może spróbuję Twojego:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Biszkopt bardzo prosty!
    I jaki 'dorodny':)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. dziękuję :)
    Ilonko, ten jest z połowy porcji, w tortownicy 16 cm :) Długo ucierałam jajka, a poza tym, forma mała. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Maniuś dobry przepis na biszkopt od ręki zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  14. można dodać posiekaną czekoladę? np. 50 g?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie próbowałam, ale myślę że niewielka ilość czekolady nie zaszkodzi. Tylko wymieszaj ją bardzo delikatnie żeby białka nie opadły. Pozdrawiam :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)