wtorek, 28 września 2010

Muffinki jabłkowe z cynamonową kruszonką



Jesień zbliża się wielkimi krokami, więc możliwości cukiernicze poszerzają się o jabłka - takie prawdziwe, aromatyczne i z własnego sadu. W dodatku dzisiaj mamy Dzień Jabłka organizowany przez Tatter... :)
Najprostszym wykorzystaniem wszelkich owoców są oczywiście muffinki. Te zrobiłam razem z kuzynką, już dawno. Smakowały nam bardzo - bo komu nie smakowałyby babeczki z cynamonem i jabłkiem? :) Przepis z 'Easy Muffins'.


Składniki (na 12 muffinek)
  • 260 g mąki pszennej
  • łyżka proszku do pieczenia
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 100 g cukru
  • 250 g jabłek, pokrojonych w kostkę (waga po obraniu)
  • 2 jaja
  • 260 g kefiru
  • 80 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego

Kruszonka (robiłam z 1,5 porcji, bo lubię, kiedy jest jej dużo)
  • 50 g mąki
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 35 g masła
  • 25 g cukru demerara
Wymieszać wszystkie składniki na kruszonkę.
Suche składniki wymieszać w jednej misce. Jajka roztrzepać w drugiej, dodać masło i kefir, wymieszać. Zawartość obu naczyń połączyć, wymieszać niedbale, dodać jabłka, przełożyć do foremek. Posypać kruszonką i piec przez 20 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.

14 komentarzy:

  1. urocze muffinki:) wygladaja pyszniutko, i ta kruszonka, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kruszonka i cynamon... Cudownie!

    OdpowiedzUsuń
  3. śliczne fotki (: Maniu to moje ulubione jak tak ktoś słodkości trzyma (;

    OdpowiedzUsuń
  4. ale wspaniale wyglądają i prześliczne masz zdjęcia! ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. wcale się nie dziwię, że bardzo Wam smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Madziu wyglądają cudownie ;D to coś dla mnie ... ;d

    OdpowiedzUsuń
  7. dużo kruszonki to podstawa! a mufiny same w sobie do tego są rewelacyjne!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. powtórzę się po raz kolejny (do znudzenia!)... jabłka&cynamon forever! <3 :-))

    OdpowiedzUsuń
  9. No no, jakie apetyczne te muffinki.. Zjadłbym jedną, albo dwie..

    OdpowiedzUsuń
  10. Muffinki królują teraz u mnie ;) Ta kruszonka musi byc niesamowita

    OdpowiedzUsuń
  11. no wlasnie, wszystkim by smakowaly! :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)