niedziela, 3 października 2010

Bułeczki z ziemniakami


Pyszne, mięciutkie i aromatyczne bułeczki, nie powiedziałabym, że z ziemniakami. Świetnie smakują z samym masłem, najlepiej zrobionym samemu z 'prawdziwego' mleka... Posypane sezamem lub innymi ziarnami, które nadają jeszcze lepszego smaku. Bardzo nam smakowały, szczególnie Tacie.
Przepis z książki 'Domowa piekarnia'.


Składniki (na 6 małych bułeczek, polecam zrobić z podwójnej porcji)
  • 150 g ugotowanych ziemniaków
  • 8 g drożdży świeżych
  • 10 g masła
  • 100 ml pełnotłustego mleka
  • 1 jajko
  • 300 g mąki pszennej (typ 550 lub 650; ja dodałam 450 i 850 pół na pół)
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • łyżeczka soli
Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać do nich część (70 ml) ciepłego mleka i rozpuszczone masło. Wymieszać i odstawić na chwilę. W tym czasie przygotować rozczyn: drożdże pokruszyć i dodać do 30 ml ciepłego mleka, zasypać cukrem i łyżeczką mąki, ostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajko ubić z solą, dodać do ziemniaków, całą masę wlać do mąki, dodać rozczyn i wyrobić ciasto. Zostawić do wyrośnięcia, aż podwoi objętość. Ciasto odgazować, uformować bułeczki, wyłożyć na blachę wysmarowaną masłem i wysypaną mąką. Posmarować roztrzepanym jajkiem lub mlekiem i posypać dowolnymi ziarnami. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 15-20 min., do uzyskania złotego koloru.


12 komentarzy:

  1. Ślicznie Ci się upiekły. Bardzo lubię pieczywo z ziemniakami.Jest wilgotne i smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają przęślicznie i na pewno tak smakują:]

    OdpowiedzUsuń
  3. zapisalam sobie przepis,wiem ze ziemniaki sprawiaja ze pieczywo jest dluzej swieze,Twoje buleczki wygladaja naiesamowicie...

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne bułeczki o idealnym kształcie, a te nacięcia bombowe :))
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  5. piękne bułeczki Ci wyszły :) interesujący przepis

    OdpowiedzUsuń
  6. wyglądają jak z piekarni ;D pycha;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam bułeczki z dodatkiem ziemniaków. Niesamowicie długo zachowują świeżość i są taaakie sprężyste. Mniam! Aż mi się taka pyszność zamarzyła na śniadanie jutrzejsze.

    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają pięknie, gdzieś czytałam,że takie bułeczki z dodatkiem ziemniaków są najpyszniejsze. Te na takie zdecydowanie wyglądają- aż mi szkoda się zrobiło, że nie mam własnego masła- i nawet najmniejszej szansy na nie.

    OdpowiedzUsuń
  9. wspaniale wyglądają te bułeczki !

    OdpowiedzUsuń
  10. Bułeczki z ziemniakami bardzo lubię. Twoje wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglądają rewelacyjnie, przepis na pewno do wypróbowania
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nigdy nie próbowałam żadnego przepisu na pieczywo z ziemniakami, muszę to zmienić:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)