niedziela, 17 lipca 2011

Rogaliki z leśnymi owocami (z ciasta francuskiego)


Łatwiejszej rzeczy chyba nie ma. Pierwszy mój wypiek z ciasta francuskiego (dacie wiarę?), które kiedyś zrobię sama, bo bardzo mi smakuje. Jego czasochłonne wykonanie i kaloryczność akurat nie są ważne, brakuje mi na razie jakiejś okazji, żeby je wykorzystać.
Aby tradycji stało się zadość, podaję 'przepis' ;)
____
Jak widać, jestem w trakcie zmian na blogu, proszę o wyrozumiałość, nie chcę blokować bloga, więc jak na razie jest w cały czas dostępny, ale w wersji roboczej.


Składniki
  • płat ciasta francuskiego
  • jagody (lub borówki amerykańskie) i maliny
  • cukier puder do posypania
Ciasto pokroić na trójkąty. Na każdym układać owoce i zawijać rogaliki. Mnie wyszło ich 16 (były malutkie). Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 190 st. C (ja piekłam 20 minut).


21 komentarzy:

  1. Pyszne muszą być, ja uwielbiam takie rogaliki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. W sam raz do porannej kawy,śliczne!

    OdpowiedzUsuń
  3. ależ one apetycznie wyglądają...:)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Już miałam nadzieję na nadzienie z maków:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie rogaliki do śniadania to ja bardzo proszę! Nadzienie jest boskie! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeśli coś jest z owocami jagodowymi to biorę w całości. Pycha :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajne rogaliczki. Lesnie rogaliki:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kocham wszystko co ma ciasto francuskie..niestety moje biodra juz niekoniecznie:D

    OdpowiedzUsuń
  9. nie ma to jak gotowe ciasto francuskie.
    tyle możliwości!
    na przykład takie cudowne, urocze rogaliki.
    och, smakowite.

    OdpowiedzUsuń
  10. Idealne do porannej kawki, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  11. uwielbiam ciasto francuskie! zjadłabym sobie teraz takiego rogalika:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Super, takie przepisy często sprawiają wiele radości :) łatwo i pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetnie się prezentują!

    OdpowiedzUsuń
  14. Zmiany bardzo na plus, jestem ciekawa dalszego ciągu ;)
    A francuskie ciasto biorę w ciemno w każdej wersji - moje ulubione!

    OdpowiedzUsuń
  15. przesłodkie. lubię takie ciasteczka rogaliki z francuskiego ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  16. jakie sliczniutkie:) idealne do podgryzania przy filizance herbatki:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam ciasto francuskie i zawsze mam je w lodówce...miłość od pierwszego zjedzenia. :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ja także zakochałam się w cieście francuskim, więc zgadzam się z Wami całkowicie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)