sobota, 6 sierpnia 2011

Babciny chleb pszenny na maślance


Czy on taki bardzo babciny jest to nie wiem, przede wszystkim dlatego, że moje babcie chleba nie pieką, ale również mocno odbiega on od mojego wyobrażenia ciepłego chleba pieczonego przez jakąkolwiek babunię ;). Ale chwytliwa nazwa połową sukcesu i dodatkowo ładniej brzmi niż np. 'chleb pszenny na drożdżach'. Przepis stąd, ja polecam początkującym.


Składniki *    
  • 1 paczka suszonych drożdży granulowanych (7 g) lub 14 g świeżych
  • 1/4 szklanki ciepłej wody (40 - 45 st.)
  • 2 łyżki cukru
  • 6 łyżek miękkiego masła lub margaryny
  • 2 łyżeczki soli
  • 1,5 szklanki ciepłej maślanki (40 - 45 st.)
  • 2,5 szklanki mąki pszennej razowej
  • 2 -2,5 szklanki mąki pszennej

W dużej misce rozczynić drożdże z wodą; dodać cukier i odstawić na 5 minut (aż drożdże się spienią). Domieszać masło, sól, maślankę. Dodać mąkę pełnoziarnistą i dokładnie zagnieść. Powoli dodawać mąkę pszenną, zagniatając, aż ciasto będzie gładkie, ale twarde. Odstawić na kwadrans. Ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką i zagnieść, aż będzie gładkie i sprężyste, około 10 minut. Włożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 1 godziny). Ciasto podzielić na dwie części. Uformować dwa bochenki, na kształt okrągły, pozostawić do wyrośnięcia i podwojenia objętości na blaszce lub lepiej - w koszyku (45 - 60 minut). Przed pieczeniem można naciąć bochenki, posmarować z wierzchu mlekiem. Piec około 25 - 30 minut w temperaturze 190 st., aż chleb się przyrumieni, a postukany od dołu będzie wydawał głuchy odgłos. Wyjąć, ostudzić na kratce.


* teoretycznie na 2 bochenki, zrobiłam więc z połowy, ale wyszedł bardzo malutki, więc jak dla mnie to jest to porcja na jeden, większy bochenek





9 komentarzy:

  1. Podoba mi się taki chlebuś! Zabieram kromeczkę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. chleb na maślance?
    jaki piękny bochenek!
    porywam. kromeczkę i przepis xd

    OdpowiedzUsuń
  3. Hahaha, proszę bardzo :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudny chleb, aż ma się ochotę sięgnąć :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam piec chlebki, ten przypadł mi do gustu, zrobię na pewno w najblizszym czasie :)
    www.slodkiislony.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Cieszę się, że Wam się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  7. 2 -2,5 szklanki mąki pszennej co to znaczy?

    OdpowiedzUsuń
  8. To znaczy, że dodajesz od 2 do 2,5 szklanki mąki pszennej chlebowej lub ewentualnie niższego typu. Na początku mniejszą ilość (2 szklanki), a gdy ciasto jest zbyt luźne, klejące to jeszcze te dodatkowe pół szklanki.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)