sobota, 6 sierpnia 2011

Domowy cukier waniliowy


Ten cukier przyda się zawsze i wszędzie. Prawie w każdym przepisie jest wykorzystany, a że ja nigdy nie pamiętam proporcji, zamieszczam recepturę tutaj, aby była pod ręką.
Przy okazji, utworzyłam Księgę Gości. Zapraszam do wpisywania się!


Składniki
  • 3 szklanki cukru (najlepszy drobny, do wypieków)
  • 2 laski wanilii
Laski wanilii przeciąć wzdłuż. Wyjąć nasionka i wymieszać z cukrem. Pustą laskę wanilii pokroić na większe kawałki. Dodać do cukru. Przesypać do szczelnego pojemnika (świetnie sprawdza się ozdobny słoik - taki pakunek to ciekawy pomysł na drobny upominek). Zamknąć i potrząsnąć. Cukier jest gotowy do użytku po min. tygodniu. Im dłużej się aromatyzuje, tym lepiej.

5 komentarzy:

  1. Ja też robię domowy cukier. Jest niezastąpiony:)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie domowe rarytaski ;]
    idealne na prezent!

    OdpowiedzUsuń
  3. Racja. Prezent by był z tego fajny :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A gdzie można dorwać taką laskę?

    OdpowiedzUsuń
  5. Pluskotko, laskę wanilii można zdobyć przez internet (ja kupuję na allegro od pewnego sprzedawcy, jeśli chcesz to napisz do mnie maila, wyślę Ci, jaki to sprzedawca, bo kupuję od niego dużo rzeczy przydatnych w kuchni). Jeśli jednak nie lubisz zakupów internetowych, etc. to kupowałam kiedyś wanilię firmy Kotanyi w zwykłym hipermarkecie i to wcale nie jakimś dużym. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)