wtorek, 23 sierpnia 2011

Odwrócone ciasto z jagodami


 

Z jagodami, tudzież innymi owocami (do wyboru). Bardzo dobre, babkowate, czyli takie, jak lubimy. Dodatkowa zaleta to małe prawdopodobieństwo zakalca. Ach! I oczywiście wszystkie miary przeliczone na szklanki i łyżki, dlatego nawet nie jest potrzebna waga kuchenna. Polecam. A tu źródło.


Składniki
  • 4 jaja
  • 125 g margaryny (pół kostki)
  • 13 kopiastych łyżek mąki
  • 13 łyżek cukru *
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 szklanki jagód
Miękką margarynę utrzeć mikserem, dodając po jednym jajku. Następnie wymieszać z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sól. Tortownicę o śr. 20 cm wyłożyć papierem, wysypać równo owoce, na to ciasto, wyrównać. Piec około 40 min w 180 st. C.

* przy mniej kwaśnych owocach wystarczy 10


13 komentarzy:

  1. Idealnie wyszło :) Piękne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale fajny pomysł, oryginalnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda oszałamiająco!
    i na dodatek jagody... rewelacja.

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglada tak, ze jestem znow glodna! ;-))

    OdpowiedzUsuń
  5. Owocowe, puszyste, oprószone pudrem...można chcieć czegoś więcej? Jak dla mnie perfecto do popołudniowej kawusi :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Co za cudo, smam mam ochotę na kawałek z Twojego ciasta !:)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jagody...już o nich zapomniałam. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. odealne ciasto do porannej herbaty:) i nie tylko:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam jagody i chętnie zjadłabym kawałeczek tego ciasta bo wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam takie ciacha z owocami:) Fajne takie odwrócone:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciacho zawsze wychodzi i jest pyszne, pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)