poniedziałek, 29 sierpnia 2011

Sernik z porzeczkami i białą czekoladą


Serniki mnie chyba nie lubią :<
O ile te robione w prostokątnych bądź kwadratowych formach są całkiem znośne, o tyle te z tortownic - smaczne, ale kompletnie niewyjściowe. Tym razem to wina za małej tortownicy. W przepisie podane było '20-22 cm', więc wzięłam dwudziestkę... I stwierdzam, że nawet 22 byłoby za małe. No ale nic. Przynajmniej w smaku jest cudny. Delikatny, puszysty, pachnący, z kwaskowatymi porzeczkami... Mniam. Polecam! Przepis stąd.


Składniki
  • 250 g herbatników maślanych *
  • 90 g masła
  • 30 g gorzkiej czekolady
  • 1000 g twarogu trzykrotnie mielonego
  • 4 jajka
  • 250 g cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150 g białej czekolady
  • 4-5 łyżki Malibu (pominęłam)
  • 300 g czerwonych porzeczek
Herbatniki zmiksować, by przypominały piasek. Masło i czekoladę rozpuścić, dokładnie wymieszać z ciasteczkami. Tortownicę o śr. 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przesypać masę ciasteczkową i rozprowadzić ją dokładnie po dnie. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać Malibu. Pozostałe składniki na masę serową zmiksować na gładką masę. Dodać rozpuszczoną czekoladę, dokładnie wymieszać. Połowę masy przelać do tortownicy, na wierzchu równomiernie rozmieścić połowę porzeczek. Następnie delikatnie wylać resztę masy i ułożyć pozostałe porzeczki. Piec ok. 100-120 min. w temperaturze 190 stopni, kiedy wierzch zacznie się rumienić, przykryć go folią aluminiową.
Po przestudzeniu wstawić do lodówki na całą noc.


* dodałam 180 g Digestivów i 70 g krakersów


20 komentarzy:

  1. Mmmm...wyglada przepysznie. Jeszcze nie jadlam sernika z porzeczkami. Musze koniecznie wyprobowac przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sernik wygląda super , także nie iem skąd te narzekania .Musi być pyszny .

    OdpowiedzUsuń
  3. Doskonały. Serniki w połączeniu z czekoladą to niebiańska uczta :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czepiasz się, moim zdaniem jest bardzo ładny, chciałoby się zjeść taki od patrzenia na to zdjęcie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ostatno zastanawiałam się co upiec, bo jakoś na nic nie miałam ochoty.. jednie co mi przyszło na myśl to sernik.. Uwielbiam serniki a ten wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  6. No, może trochę się czepiam... Ale jestem bardzo wymagająca co do moich wypieków, więc muszę ponarzekać ;)
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudny!
    Uwielbiam serniki,więc nie zauważam żadnych niedociągnięć w Twoim.

    OdpowiedzUsuń
  8. odlotowy serniczek! wygląda prześlicznie!:) uwielbiam połączenie sera i owoców:) pozdrowionka

    OdpowiedzUsuń
  9. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  10. mm.. serniki są pyszne :D w takiej wersji jeszcze sernika nie jadłam ale na pewno jest świetny :]

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda wspaniale i pysznie!:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Sernik zjem każdy i o każdej porze. Twój wygląda absolutnie FAN-TA-STY-CZNIE ! I nie wiem czemu narzekasz na wygląd, jest piekny :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mam ostatnio ochotę na sernik, ale z jeżynami. Z porzeczkami też bym chętnie zjadła. Ciekawe jak smakowałby z czarnymi.

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda pysznie i wiem jak smakuje, bo też taki robiłam:).
    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  15. ja powiem tyle: dla mnie najważniejszy jest smak:) a ten musi smakować cudownie:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Serniki, zaraz obok szarlotek to najlepsze ciacha. Twój sernik, nie dość, że piękny to założę się, że smakuje wyśmienicie. Pięknie go podałaś. Pozdrawiam cieplutko:-)

    OdpowiedzUsuń
  17. W smaku to jeden z lepszych serników jakie jadłam, naprawdę. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)