czwartek, 25 sierpnia 2011

Tosty francuskie ze śliwkami i jabłkami w syropie cynamonowym


Nawet nie wiem, co o tych tostach napisać ;). Niby zwykły chleb, namoczony w jajku i usmażony, ale.. jednak nie. Takie określenie jest dla niego obrazą, chociażby ze względu na pyszne owoce w aromatycznym syropie. Najpierw zrobiłam wersję ze śliwkami, dla siebie, potem z jabłkami dla rodzeństwa. A przepis pochodzi z książki Nigelli pt. 'Kuchnia. Przepisy z serca domu'.
PS Rodzeństwo było bardzo zadowolone z takiego śniadania ;)


Składniki (na 4 tosty)
  • 2 jajka
  • 60 ml tłustego mleka
  • łyżka cukru
  • pół łyżeczki cynamonu
  • masło do smażenia
  • 4 grube kawałki czerstwego, białego chleba

Na owoce w syropie
  • 250 ml soku żurawinowego (użyłam wiśniowego)
  • 100 g cukru
  • laska cynamonu
  • 500 g śliwek
Sok żurawinowy i cukier umieścić w dużym, płaskim rondlu i zamieszać. Postawić rondel na małym ogniu i podgrzewać, aż cukier całkiem się rozpuści. Śliwki przekroić na pół i usunąć pestki. Gdy cukier się rozpuści, dodać cynamon, zwiększyć ogień, doprowadzić płyn do wrzenia i gotować parę minut, aż mieszanina zacznie przypominać syrop. Zmniejszyć ogień, dodać śliwki i gotować ok. 6 (miękkie owoce)-10 (twarde) minut (jabłka miękną bardzo szybko, więc jeśli decydujesz się na tą wersję - trzeba uważać, aby ich nie rozgotować). Gdy śliwki są miękkie, zdjąć rondel z ognia, przykryć i trzymać w cieple.
Wymieszać trzepaczką jajka, mleko, cynamon i cukier. Chleb namoczyć w powstałej mieszaninie i smażyć na złotobrązowo na patelni z rozpuszczonym masłem. Przed podaniem obłożyć owocami i polać syropem z ich gotowania.




13 komentarzy:

  1. Tak jak piszesz niby zwykły chleb namoczony w jajku a ja uwielbiam tosty francuskie bo dzięki dodatkom nabierają niewzykłego smaku i nie są już to takie zwykłe tosty. Idealne śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham takie tosty. Cudowne dodatki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tosty z truskawkami - wyśmienite połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, uwielbiam te tosty, robilam je juz kilka razy i pewnie jeszcze do nich wroce!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja tez bym byla zadowolona z takiego sniadania :) Tosty wyglaaja przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Jako że moim ulubionym posiłkiem jest śniadanie, uwielbiam się rano rozpieszczać - placki, nalesniki, owsianki, a takie tosty to juz totalna poezja :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wspaniałe:) alez wygladaja przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Też robię takie tosty z chleba, ale zawsze jako dodatek do wytrawnego śniadania. Nie wpadłabym na połączenie ich z owocami...

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam takie tosty, zarówno smażone jak i z piekarnika (jakieś takie jeszcze bardziej chrupkie mi wtedy wychodzą ^^)
    Cudnie wyglądają z tymi owocami!

    OdpowiedzUsuń
  10. Tostów w słodkim wydaniu jeszcze nie jadłam , ale wszystko przede mną zwłaszcza że tak apetycznie wyglądają. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mniam, pyszne tosty! Z pewnością w takim wydaniu bardzo by mi posmakowały:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mnie też przypadły do gustu, polecam Wam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)